top banner

Debitorii IFN au o lege care limiteaza costurile excesive

19 August 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Debitorii IFN au o lege care limiteaza costurile excesive

Foto Unsplash.com

Legea care limiteaza valoarea DAE si cuantumul sumelor datorate pentru creditele IFN-urilor si sumele revendicate de recuperatorii de creante a fost publicata in Monitorul Oficial in 13 august si va intra in vigoare in 90 de zile.
Principiile care au stat la baza acestei legi (legea 243 din 12 august 2024) urmaresc evitarea dobanzilor mari si a penalitatilor astronomice in relatia cu IFN-urile.
DAE va oscila in anumite limite, insa extraordinar de important este ca valoarea totala a sumei datorate de consumator nu mai poate fi mai mare decat dublul sumei imprumutate. De asemenea, sumele revendicate de recuperatori nu vor putea depasi valoarea creantelor preluate, fara a se putea percepe dobanzi suplimentare dupa preluarea acestora. 
Modificarile sunt valabile atat pentru creditele nou acordate, cat si pentru cele in derulare (cu mentiunea ca restantele la plata in cazul acestora nu trebuie sa fie mai mari de 60 de zile). 
Acestea nu opereaza automat la intrarea in vigoare a legii, ci consumatorii trebuie sa notifice IFN-urile in vederea ajustarii contractelor daca acestea prevad costuri excesive. In cazul in care nu primesc un raspuns satisfacator in termenul legal de 30 de zile sau acesta intarzie mai mult de 45 de zile, consumatorii se pot adresa instantei de judecata pentru revizuirea contractului de creditare. 
Care vor fi noile costuri maximale la creditele acordate de IFN-uri?
Legea prevede ca DAE la creditele ipotecare pentru investitii imobiliare nu poate depasi cu mai mult de 8 puncte procentuale dobanda la facilitatea de creditare practicata de Banca Nationala a Romaniei pe piata financiar-bancara interna (7,5% in prezent, deci DAE maxim va fi aici de 15,5%).
In cazul creditelor de consum, DAE nu poate depasi cu mai mult de 27 puncte procentuale dobanda la facilitatea de creditare practicata de Banca Nationala a Romaniei (34,5% in prezent). 
Legea prevede si exceptii aici, instituind niste limite privind dobanda perceputa pe zi, in functie de valoarea creditului. 
Astfel, in cazul creditelor de consum in valoare maxima de 5.000 lei, costul total al creditarii nu poate depasi 1% pe zi si, concomitent, valoarea totala platibila de catre consumator nu poate depasi dublul valorii totale a creditului.
Pentru creditele cu valoare cuprinsa intre 5.001 lei si 10.000 lei, costul total al creditarii nu poate depasi 0,8% pe zi si, concomitent, valoarea totala platibila de catre consumator nu poate depasi dublul valorii totale a creditului.
Pentru creditele intre 10.001 lei si 25.000 lei costul total al creditarii nu poate depasi 0,6% pe zi si, concomitent, valoarea totala platibila de catre consumator nu poate depasi dublul valorii totale a creditului. 
Cum se rezolva disputele
Cererea consumatorului de rezolvare pe cale amiabila sau prin apelarea la o entitate de solutionare alternativa a litigiilor poate fi facuta direct sau prin intermediul unei asociatii de consumatori.
Propunerea de revizuire a contractului va contine reducerea sau stergerea partiala a unor obligatii ale consumatorului, reesalonarea sau refinantarea acestora ori, dupa caz, darea in plata a imobilului ipotecat. 
In caz de refuz explicit al cererii de revizuire amiabila a contractului sau in caz de intarziere cu mai mult de 45 de zile a raspunsului la o astfel de cerere, consumatorul va putea solicita instantei competente adaptarea judiciara a contractului.
De la data depunerii cererii de adaptare judiciara a contractului, efectele acestuia asupra consumatorului se suspenda, numai daca depasirea plafoanelor prevazute este constatata printr-o decizie a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului.
In cazul in care instanta respinge cererea de adaptare judiciara a contractului, creditorul financiar va putea pretinde dobanzi, comisioane, penalitati si alte accesorii ale creantei numai daca reclamantul a formulat cererea cu rea-credinta.
Reglementari pentru recuperatorii de creante
Legea interzice recuperatorilor de creante sa perceapa de la debitor o suma totala care sa depaseasca cuantumul creantei, certificat de creditor la momentul incheierii contractului de cesiune, incluzand orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cheltuielile cu executarea silita.
Cuantumul creantei va cuprinde deci toate costurile, inclusiv dobanda, dobanda penalizatoare, comisioanele, taxele si orice alt tip de costuri pe care trebuie sa le suporte consumatorul in legatura cu contractul de credit iar acestea vor fi prezentate defalcat, in format scris, consumatorului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Intr-o perioada in care marea majoritate a dobanzilor la creditele de consum sunt fixe si nu foarte mici, exista o campanie pentru un card de debit cu overdraft si dobanda IRCC+3,5%.

04 Sep 2024 | Credite nevoi personale
30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

Vrei să îți modernizezi o cameră din casă sau să îți schimbi electrocasnicele cu unele clasa A, însă nu ai reușit încă să pui suficienți bani deoparte? Sau poate ai în plan o altă achiziție importană, care trece granițele țării? Până pe 30 septembrie, cu ING Credit Card, poți face orice cumpărături în 30 de rate egale, fără dobândă, oriunde în lume (excepția țărilor Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba). Singurele condiții sunt ca tranzacția să fie peste 1.500 de lei și să o efectuezi până pe 30 septembrie. În cazul în care cumparăturile sunt sub valoarea de 1500 de lei, primești 3 rate (sau mai multe în funcție de partenerii selectați ING).

30 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Soldul creditelor de consum a crescut de la 66,2 miliarde lei in iunie 2023 la 74,3 miliarde lei in iunie 2024 si pe fondul unei reduceri a dobanzilor medii la creditele noi cu putin peste 2 procente.

21 Aug 2024 | Credite nevoi personale
ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

Te gândești să îți renovezi casa, să îți achiziționezi noi piese de mobilier care să spună o nouă poveste sau, poate, să îți schimbi mașina? Pentru dorințe împlinite și planuri viitoare, ING oferă creditul de nevoi personale cu o dobândă fixă avantajoasă între 5,99% - 15,49% pe an, redusă de la 6,24%-16,49%.

15 Iul 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul