Dupa mai bine de 1 luna de dezbateri pe marginea proiectului de lege privind adoptarea OUG 50/2010, deputatii din Comisia pentru Buget, Finante si Banci au decis sa amane discutarea punctului critic: mecanismul de stabilire a marjei de dobanda la contractele vechi. Acesta a fost pus in coada listei de discutii.
Deputatii din Comisia pentru Buget, Finante si Banci au ajuns cu dezbaterile pe seama proiectului de lege privind adoptarea OUG 50 abia la articolul 36 din totalul de 96 existente. Avand in vedere ca miza este extrem de mare, prioritatea nu a fost pusa pe rapiditate ci mai degraba pe o analiza cat mai atenta a fiecarui amendament propus.
Dupa ce au fost transate probleme privind publicitatea, refinantarea, comisioanele de analiza dosar si alte aspecte ce afecteaza doar contractele de credit viitoare, deputatii au fost pusi in sedinta de marti pentru prima oara fata in fata cu problema alinierii contractelor vechi la prevederile legii.
Tema principala sedintei a constat in votarea unui amendament propus de grupul parlamentar PD-L la articolul 37, prin care se solicita ca marja de dobanda pentru contractele vechi sa se stabileasca ca diferenta dintre rata dobanzii de la momentul acordarii si indicele reprezentativ stabilit tot la acelasi moment. Aceasta
propunere a fost sustinuta si de Conso.ro, ca fiind metoda cea mai echitabila pentru ajustarea dobanzilor la creditele in derulare.
Amendamentul a fost expediat rapid
Dupa ce la amendamentul anterior, care propunerea numai schimbarea sintaxei “formula de calcul a dobanzii” in “metoda de calcul a dobanzii”, deputatii au dezbatut mai bine de 20 minute, se anticipau discutii extrem de aprinse pe marginea marjei de dobanda.
Contrar asteptarilor insa, schimbul de replici nu a durat mai mult de 5 minute si s-a finalizat cu un vot rapid si promisiunea de a se relua problema abia cand se va ajunge la articolul 95.
“Este primul articol care vorbeste transant de problema aplicarii prevederilor ordonantei la stoc. Inainte de a intra in detaliile amendamentului, trebuie sa vedem in fond daca OUG trebuie sau nu sa se aplice si la creditele aflate in stoc”, a punctat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
Dezbaterea nu a avut insa loc, in ciuda sustinerii venite si din partea ANPC si a unora dintre deputatii prezenti in sala, care au considerat necesara aplecarea mai atenta asupra problemei de fond, inclusiv in sustinerea amendamentului.
Discutiile nu au mers insa mai departe. La solicitarea reprezentantilor IFN-urilor si cu sustinerea deputatului Eugen Nicolaescu, presedintele Comisiei a decis sa se supuna la vot amendamentul fara alte discutii suplimentare, cu promisiunea insa ca vor relua tema cand se va ajunge la articolul 95.
“Este un amendament sustinut si resustinut de autor. Deci supun votului acest amendament”, a declarat Viorel Stefan, presedintele Comisiei.
Cum era de asteptat, amendamentul, neputand fi dezbatut, a picat cu 9 voturi pentru, 5 impotriva si 11 abtineri.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News