Dobanzile interbancare in lei s-au redus la jumatate in cursul acestui an. Indicele Robor la 3 luni a coborat de la 6% la 3%, insa marjele ridicate de dobanda reprezinta o bariera importanta in ieftinirea creditelor.
Reducerea dobanzilor interbancare s-a produs in 2 etape: in perioada ianuarie-mai si in intervalul august-octombrie. In prezent, indicii monetari in lei ating cel mai scazut nivel din istorie. Robor la 3 luni – indicele utilizat cel mai des de banci in actualizarea dobanzilor la credite – a coborat in premiera sub 3% (pana la 2,99%).
Marjele inalte de dobanda pe care bancile le practica, mentin insa creditele in lei in continuare scumpe. Datele colectate de Conso arata ca DAE nu a scazut sub pragul de 10%, chiar si la cel mai ieftin credit de nevoi personale.
In general, DAE este cuprinsa intre 12-14% la creditele fara garantii. In aceste conditii, chiar si daca dobanzile interbancare in lei s-ar alinia cu cele de la euro (scenariu putin probabil), imprumuturile acordate de bancile romanesti tot ar fi cu peste 50% mai scumpe decat cele pe care le ofera bancile din zona euro, unde DAE medie este de numai 7%, conform Bancii Centrale Europene.
Reducerile de dobanda operate de banci in ultima perioada reprezinta un semnal pozitiv, insa acestea ar trebui continuate in lunile urmatoare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News