top banner

Este momentul pentru credite cu dobanzi fixe sau cu dobanzi variabile?

07 Iulie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Este momentul pentru credite cu dobanzi fixe sau cu dobanzi variabile?

Cresterea dobanzilor din ultima vreme a majorat cererea pentru creditele cu dobanzi fixe pentru o perioada cat mai extinsa. Cu cat sunt insa acestea mai mari decat ofertele cu dobanzi variabile? 
Cel mai bun moment pentru a solicita un credit cu dobanda fixa este la inceputul unui nou ciclu de crestere a dobanzilor iar in cazul nostru acesta a fost in 2021, cand atat Robor cat si IRCC atinsesera minimele (putin peste 1% fiecare). 
IRCC este insa abia la al treilea trimestru de crestere din minime si putem spune in acest caz ca nu ne-am indepartat prea mult de minime, deci dobanzile fixe sunt inca atractive. 
Creditele imobiliare cu dobanzi fixe vor aduce castiguri din octombrie
In general, bancile ofera dobanzi fixe la creditele imobiliare pentru 5-7 ani. 
Dobanzi fixe gasim in oferta BCR-6,18%, pe 5 ani, Raiffeisen Bank cu 6,1% dobanda fixa pentru 7 ani, ING Bank cu dobanda fixa de 7,19% pentru 7 ani. 
In acest moment valoarea IRCC este de 2,65% ceea ce inseamna ca cei care isi iau credite imobiliare cu dobanzi fixe platesc mai mult decat cei care pornesc din start cu dobanzi variabile. IRCC plus 2% ar echivala cu o dobanda de 4,65% iar IRCC plus 2,5% ar duce dobanda la 5,15%. 
Dar asta numai pentru urmatoarele 2 luni pentru ca din octombrie estimarile din piata duc urmatoarea valoare a IRCC-ului la peste 4% (cea calculata pentru trimestrul doi al acestui an) iar IRCC +2% ar echivala cu o dobanda de peste 6% si  IRCC plus 2,5% cu una de peste 6,5%. Iar de aici inainte cei cu dobanzi fixe ar merge in castig pana se inverseaza presiunile inflationiste si scad dobanzile din piata. 
Cum durata unui ciclu economic este in medie de 7 ani si ne-am indepartat cam cu un an de momentul de minim al dobanzilor care ar coincide cu varful ciclului economic actual, cresterea dobanzilor ar trebui sa dureze intre 2-3 ani. 
Deci posesorii de credite cu dobanzi fixe ar iesi in castig inca 1-2 ani, urmand ca apoi sa inceapa sa dea bancii inapoi o parte din avantajele acumulate in perioada de dobanzi fixe. 
Din acest motiv, e posibil ca dobanzile fixe pe mai mult de 5 ani sa nu fie cea mai inspirata alegere, mai ales ca si primele de risc ale bancilor urca odata cu lungirea perioadelor de dobanda fixa. 
Cum se petrec lucrurile la imprumuturile de nevoi personale
Am gasit dobanzi fixe de de la 8.9% la Idea Bank, de la 9,75% la Banca Transilvania, intre 6,49% si 16,99% la BCR (in functie de istoricul clientului la fiecare), de la 9,19% la OTP Bank, etc. 
Daca am fi ales dobanzi variabile, Banca Transilvania oferea IRCC+5,5%, la OTP Bank IRCC+6,33/12,33%, etc.
Din cauza faptului ca multe banci se axeaza aici pe dobanzi fixe, ofertele cu dobanzi variabile nu sunt foarte prietenoase, iar in momentul in care IRCC va ajunge la 4% dobanzile variabile vor sari de 10% chiar si pentru marjele fixe minime din ofertele bancilor. 
Pentru a alege creditul potrivit consultati comparatoarele Conso. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA a dezvoltat o aplicație de mobile banking care își propune să reprezinte un adevărat hub digital, care permite oricărui client al băncii să aplice pentru un credit de nevoi personale și pentru card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără să fie nevoie să viziteze o agenție a băncii.

21 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Adoptarea euro nu garanteaza nivelarea costurilor de creditare, existand diferente majore intre tarile din zona euro.

14 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Legea privind plafonarea dobanzilor in cazul creditelor acordate de IFN-uri si cesiunea de creante a intrat astazi in vigoare, iar o parte dintre debitori existenti pot solicita recalcularea costurilor totale.

11 Noi 2024 | Credite nevoi personale
ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, include oferte pentru creditul de nevoi personale, cardul de credit, cardul pentru copii de peste 10 ani, dar și pentru creditul ipotecar, asigurări și cashback la cumpărături. Ofertele sunt valabile atât pentru clienții existenți ai băncii, cât și pentru noii clienți.

06 Noi 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul