Executivul a avizat o initiativa legislativa vizand insolventa persoanelor fizice. Scopul acesteia este sa scoata debitorii supraindatorati din clinciurile cu creditorii, datornicii putandu-se declara faliti iar in acest caz pot propune stingerea obligatiilor printr-un plan de rambursare mai realist sau lichidarea bunurilor personale.
Drumul de la initiativa parlamentara la lege poate fi insa lung. Desi autoritatile s-au opus pana acum oricaror initiative vizand adoptarea legii falimentului personal (Romania fiind una dintre putine tari europene fara asa ceva), angajandu-se in scrisorile de intentie cu FMI ca nu va permite una ca asta, ieri Guvernul a avizat un proiect legislativ privind insolventa persoanelor fizice depus de un parlamentar PSD.
Legea doreste sa protejeze debitorii supraindatorati de interminabilele clinciuri cu creditorii frustrati si sa le grabeasca reinsertia in mediul economic.
Pe scurt, se incadreza in aceasta categorie cine nu poate sa-si achite datoriile fata de doi sau mai multi creditori, in 30 de zile de la data scadenta a acestora. In aceasta situatie, va avea dreptul sa depuna o cerere de insolventa si un plan de rambursare a datoriilor. Daca creditorul nu accepta planul, bunurile debitorului vor fi valorificate iar obligatiile sale se sting chiar daca datoria nu a fost stinsa integral.
Ramane de vazut care vor fi sansele actualului proiect se fie transpus in lege promulgata, avand in vedere ca cea mai mare parte a circuitului sau va fi parcursa dupa terminarea campaniei electorale (sa remarcam abundenta proiectelor de lege ce urmaresc sa usureze situatia debitorilor care sunt discutate in aceasta perioada electorala-vezi cazul conversiei imprumuturilor din franci in lei).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News