Guvernul roman si-a reiterat angajamentul in fata FMI de a nu adoptata in viitorul apropiat reglementari in domeniul falimentului personal sau al recuperatorilor de creante. De data aceasta, pe lista a fost inclusa si OUG 50, pe care guvernanti au promis sa nu o modifice.
“Deoarece mentinerea disciplinei de creditare si evitarea hazardului moral in randul debitorilor contribuie semnificatic la intarirea stabilitatii financiare, ne vom abtine de la adoptarea unor initiative legislative (cum ar fi, spre exemplu, propunerea privind legea insolventei personale si cea privind colectarea datoriilor), sau de la amendarea Ordonantei 50/2010, ce ar submina disciplina de creditare”, se arata in scrisoarea de intentie trimisa catre FMI.
Angajamentul asumat in fata FMI de a nu adopta proiecte legislative in domeniul protectiei debitorilor, precum legea falimentului personal, sau din domeniul recuperatorilor de creante, nu este o nouate. In mai 2011, guvernul transmitea pentru prima oara catre FMI si Comisia Europeana
un angajament similar.
Este insa pentru prima oara cand se face referire in acest context la OUG 50/2010, privind contractele de credit incheiate cu consumatorii. Angajamentul pare insa sa contravina cu o decizie recenta a Curtii Europene de Justitie, pe un caz deschis de ANPC impotriva unei banci, decizie care ar fi impus amendarea OUG 50.
Adoptata in vara lui 2010, ordonanta transpune prevederile unei directive europene, dar se aplica unui cadrul mai larg de beneficiari.
Legea de adoptare a OUG 50/2010 a eliminat o parte din prevederile cheie ale ordonantei, precum aplicarea prevederilor si la contractele aflate in derulare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News