Romanii cu venituri ridicate au cel mai mic grad de indatorare, in timp ce in cazul romanilor cu venituri mici balanta inclina invers, conform unui studiu al Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC). Cand vine vorba despre un imprumut, evaluarea corecta a capacitatii de plata si a gradului de indatorare si analiza atenta a ofertelor de imprumut din piata sunt principalele aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere, alaturi de dobanzi, de costul total al imprumutului, comisioanele pentru rambursare anticipata sau penalitatile aplicate pentru intarzieri de plata.
Primul pas pe care trebuie sa-l faci atunci cand vrei sa iei un credit este sa stabilesti suma pe care vrei sa o imprumuti si valoarea ratei pe care o poti plati fara a te impovara. Urmatorul pas este sa compari creditele oferite de banci si institutii financiare nebancare, folosind inclusiv comparatoare de imprumuturi, astfel incat sa poti alege produsul de creditare care ti se potriveste cel mai bine.
Provident, compania de credite de consum cunoscuta romanilor pentru “Imprumuturi la domiciliu”, ofera Imprumuturi simple si rapide, pe termen scurt, cu costuri fixe. Valoarea unui credit Provident este de pana la 5.000 de lei, suma pe care o poti primi in maximum 48 de ore chiar la tine acasa, daca alegi serviciul de gestionare la domiciliu. Daca iti doresti un Imprumut prin transfer bancar, primesti banii in cel mult 12 zile.
Inainte de a alege imprumutul, este important sa ai toate informatiile despre conditiile de creditare si despre costurile Imprumutului. Unul dintre principalele avantaje pe care Provident le ofera clientilor sai este vizita initiala la domiciliu, care nu te obliga la nimic si pentru care nu trebuie sa platesti nimic. In cadrul acestei vizite, un agent iti ofera toate informatiile despre Imprumut, despre costurile si dobanzile aferente, despre modalitatile prin care poti primi si plati imprumutul. Astfel, esti sigur ca ai toate informatiile pentru a lua o decizie In cunostinta de cauza. Cu activitati in 80 de orase din tara, compania are 3.700 de agenti pregatiti oricand sa raspunda intrebarilor pe care le-ai putea avea, indiferent de orasul In care locuiesti.
La Provident, dobanda anuala efectiva (DAE) este de maximum 104,63%. DAE nu este insa intotdeauna ceea ce pare, mai ales pentru imprumuturile de mica valoare pe termen scurt. Spre exemplu, un imprumut Provident de 1.000 de lei pe 44 de saptamani, primit si restituit prin transfer bancar, are un cost total fix de 335,58 lei. DAE, Insa, pentru aceasta varianta, este 102,31% desi costul total raportat la suma Imprumutata este de doar 33,55%. Orice creditor care calculeaza DAE pentru imprumuturi de valoare mica pe termen scurt va afisa dobanzi anuale efective mult mai mari decat pentru Imprumuturi de valoare mare pe perioade mai lungi. Cu toate acestea, pe masura ce perioada de rambursare creste, DAE scade, desi costurile imprumutului cresc. Cu alte cuvinte, un DAE mai mic nu Inseamna neaparat un cost mai mic.
O DAE mai mare nu inseamna ca sunt costuri ascunse: la Provident, toate detaliile sunt explicate In detaliu, iar costul total nu poate creste. Cu alte cuvinte, vei plati doar ce scrie In contract ca ai de plata. Provident are un contract explicit de doar patru pagini, in care toate costurile sunt descrise transparent, fara clauze suplimentare, anexe, stelute sau cuvinte complicate. Dobanda este fixa pe toata perioada contractului si ai siguranta ca nu vei plati niciodata mai mult decat ti-ai asumat prin contract.
In plus, e bine de stiut ca DAE nu tine cont de o serie de taxe cum ar fi comisionul de penalizare In caz de intarziere a platii unei rate, comisionul de rambursare anticipata sau orice alt cost care nu poate fi estimat la momentul acordarii imprumutului. Provident este singura companie din Romania care nu isi penalizeaza clientii pentru intarzierea la plata, dovedind intelegere atunci cand clientii se confrunta cu dificultati si reesalonand imprumutul fara niciun cost suplimentar. Toate aceste detalii trebuie sa stea, asadar, la baza deciziei de creditare astfel incat sa te asiguri ca iei, in mod responsabil, decizia care se potriveste cel mai bine nevoilor, asteptarilor si posibilitatilor tale.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News