top banner

In plina criza, grecii vor sa aduca mai multa protectie supraindatoratilor

24 Iulie 2012 | Autor: Conso

Autoritatile elene vor sa adopte noi masuri legislative privind falimentul personal in cazul clientilor cu credite in derulare, ce ar aduce mai multa protectie persoanelor supraidatoare. Modificarile la cadrul legal deja existent ar extinde aria de aplicare a reglementarilor si ar majora perioada maxima de rambursare a datoriilor.
Intr-o perioada in care Grecia se confrunta cu o acuta criza financiara iar sistemul bancar este primul care sufera din lipsa finantarii, autoritatile merg mai departe cu adoptarea de reglementari care protejeaza consumatorii.
De curand, ministrul elen al muncii si protectiei sociale a transmis catre Banca Centrala Europeana un draft de modificare a legii falimentului personal, solicitand o opinie oficiala. E bine de stiut ca legea a fost introduse in 2010, in plina criza financiara si in conditiile derularii unui acord de imprumut cu FMI si Comisia Europeana.
Si la noi s-a incercat introducerea falimentului personal in 2010, insa fara succes. Desi nu eram intr-o situatie financiara mult mai buna decat Grecia, guvernantii nostrii au considerat ca este mai importanta protectia bancilor decat sa ajute familiile supraindatorate sa treaca mai usor prin greutatile financiare cu care se confrunta.
Problemele persoanelor supraindatorate au fost ignorate, nefiind abordate de niciun guvern, astfel ca Romania ramane una dintre putinele tari ale UE fara niciun program social de protectie pentru cei care nu isi mai pot plati ratele la credite.
Mai multe drepturi pentru clienti
In Grecia, insa, autoritatile cauta noi solutii pentru a ajuta populatia sa treaca mai usor prin noul val de masuri de austeritate. Proiectul legislativ propus de Ministerul Muncii din Grecia are in vedere in primul rand extinderea ariei de clienti care pot apela la falimentul personal pentru a include si persoanele fizice autorizate, profesii liberale sau microintreprinderi, cu anumite conditii suplimentare, inclusiv in ceea ce priveste nivelul datoriei acumulate. 
Cei care se afla in pozitia de a nu mai putea plati pot merge direct in instanta sa solicite falimentul personal, fara a incerca initial medierea.
In ceea ce priveste datornicii care nu au suficiente active pentru a acoperi restantele, proiectul legislativ propune extinderea perioadei in care acestia pot fi obligati la plata de rate lunare de la 5 la 6 ani.
In acest caz, daca clientul nu reuseste sa faca platile impuse de instanta, trebuie sa plateasca intreaga suma datorata plus dobanda penalizitoare, la un nivel maxim de 2,5 puncte de baza peste dobanda cheie a BCE.
In ceea ce priveste procedurile speciale care au ca scop protejarea locuintei debitorului, proiectul permite extinderea perioadei maxime de rambursare a datoriei de la 20 la 35 ani. Executarea silita a locuintei principale a clientului poate incepe doar daca acesta nu reuseste sa plateasca 4 rate lunare stabilite in noul grafic de rambursare.
De asemenea, se doreste si introducerea unei prevederi prin care depozitele individuale mai mici de 1.500 euro si cele comune de pana la 2.000 euro sa nu faca obiectul unei popriri, in caz de executare.
BCE este de acord, dar doar cu conditii suplimentare
Banca Centrala Europeana a transmis un punct de vedere relativ pozitiv asupra proiectului legislativ. Totusi, au existat cateva obiectii si solicitari atat de clarificare cat si de relaxare a unor prevederi.
BCE a atras atentia asupra impactului negativ pe care extinderea drepturilor clientilor l-ar putea avea in general asupra sistemului financiar si in particular asupra lichiditatii si capitalizatii bancilor elene.
“Este foarte probabil ca amendamentele propuse sa aiba impact negativ asupra institutiilor financiare in capacitatea lor de a oferi credite iar aceste prevederi noi ar trebui atent evaluate inainte de adoptarea unei legi finale”, se precizeaza in opinia BCE.
In consecinta BCE a solicitat ca guvernul sa gandeasca si o structura de plase de siguranta prin care sa se diminueze riscul de a avea prea multe cereri de faliment personal, uneori nejustificate. In plus, s-a solicitat impunerea unei dobanzi penalizatoare mai mari si a unor studii de impact pentru a verifica ce consecinte vor avea solutiile adoptate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Aplicația de Mobile Banking de la Garanti BBVA devine spiridușul digital al sărbătorilor, oferindu-le clienților posibilitatea de a aplica pentru un credit de nevoi personale și pentru un card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără nevoia de a vizita o agenție bancară.

18 Dec 2024 | Credite nevoi personale
Creste numarul ofertelor cu dobanzi fixe unice la creditele de nevoi personale

Creste numarul ofertelor cu dobanzi fixe unice la creditele de nevoi personale

Garanti Bank este una dintre bancile care propune o strategie de promovare a solutiilor de creditare obtinute prin aplicatia mobila.

10 Dec 2024 | Credite nevoi personale
Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA a dezvoltat o aplicație de mobile banking care își propune să reprezinte un adevărat hub digital, care permite oricărui client al băncii să aplice pentru un credit de nevoi personale și pentru card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără să fie nevoie să viziteze o agenție a băncii.

21 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Adoptarea euro nu garanteaza nivelarea costurilor de creditare, existand diferente majore intre tarile din zona euro.

14 Noi 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul