Dupa ce criza financiara a maturat sectorul bancar, Irlanda si-a propus sa relaxeze regimul falimentului personal, pentru a ajuta persoanele supraindatorate sa isi revina financiar. Guvernul irlandez a inclus acest pachet de masuri chiar in acordul incheiat cu FMI si Comisia Europeana.
Spre deosebire de situatia de la noi, unde
guvernul s-a angajat in fata FMI si a Comisiei Europene sa nu promoveze legea falimentului personal, irlandezii au facut tocmai invers.
In acordul cu FMI, autoritatile de la Dublin si-au asumat obligatia de a imbunatati regimul falimentului personal, modificarile urmand a fi puse in practica in cursului lui 2012.
Ca si la noi, bancherii s-au impotrivit acestor masuri, afirmand ca inlesnirea procedurilor ar incuraja clientii sa nu isi mai plateasca ratele. Din fericire pentru irlandezi, guvernul nu s-a lasat convins de aceste argumente, a caror forta era oricum slabita de ajutoarele financiare importante primite de la stat de bancile irlandeze pentru a supravietui.
Durata falimentului se scurteaza la 5 ani
Recent, Ministerul de Justitie din Irlanda a propus o modificare a Codului Civil care prevede ca procedura falimentului personal sa se incheie automat dupa 12 ani. In plus, la cerere, procedura se poate finaliza dupa 5 ani.
In prezent, falimentul personal dureaza 12 ani in Irlanda, daca sunt indeplinite anumite conditii. In jur de 300 de persoane depasesc insa acest termen si riscau sa ramana permanent in acest stadiu, suferind restrictiile aferente.
Conform legii, persoanele aflate in faliment au restrictii de calatorie, nu pot imprumuta bani si nu pot incepe o afacere, confruntandu-se in acelasi cu timp cu stigmatul social, de care sufera toate persoanele supraindatorate.
In prima a anului viitor, guvernul irlandez urmeaza sa anunte noi masuri cu privire la acest aspect, cea mai asteptata fiind introducerea unei scheme de ajutor in afara curtilor de judecata pentru solutionarea cazurilor de supraindatorare.
Romania continua sa fie una din putinele tari, unde nu exista o lege a falimentului personal, astfel ca persoanele supraindatorate nu beneficiaza de niciun sprijin pentru a-si reveni financiar.
Chiar si dupa ce bancile le scot la licitatie toate proprietatile, ei continua sa sufere consecintele creditului, deoarece finantatorul poata impune propriri pe salariu. De multe ori, aceste popriri nu vor conduce niciodata la rambursarea datoriei integrale fata de banca, avand in vedere penalizarile foarte mari care se acumuleaza, astfel ca debitorul nu va scapa de litigiul cu banca toata viata.
De aceea, introducerea legii falimentului personal reprezinta o necesitate din punct de vedere social, fiind totodata si un stimulent pentru banci in vederea introducerii unor standarde responsabile de creditare.
Criza financiara a determinat multe tari europene sa acorde o atentie deosebita cazurilor de supraindatorare, avand loc modificari legislative in tari precum
Franta,
Polonia sau
Ungaria.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News