Datele de la Biroul de Credit indica o scadere puternica in luna februarie a numarului persoanelor care au restante la credite. Totusi, aceasta “imbunatatire” a indicatorilor nu inseamna neaparat si o scadere a celor care nu isi mai pot plati ratele, ci poate fi explicata mai degraba prin modul in care bancile raporteaza datele.
In luna februarie, numarul restantierilor a scazut la 705.000 persoane, cu peste 50.000 de persoane mai putin fata de luna anterioara conform datelor Biroului de Credit. Scaderea este semnificativa, avand in vedere ca in ultimul an variatiile lunare nu au depasit decat exceptional pragul de 10.000 iar trendul a fost unul de crestere.
Scaderea puternica din luna februarie ridica anumite semne de intrebare. In conditiile in care nu s-a anuntat nicio campanie puternica de restructurare a creditelor cu probleme, legea falimentului personal este la ani distanta iar somajul nu s-a redresat spectaculos in ultima luna, este cel putin curios cum numarul celor care nu isi mai pot plati ratele a facut un pas important inapoi.
Una din explicatii ar putea fi vanzarea unor portofolii de credite cu probleme ceea ce face ca respectivii clienti sa nu mai fie raportati.
Daca bancile renunta la creditul neperformant, spre exemplu il vand la recuperatori, nu il mai raporteaza la Biroul de Credit. Informatiile mai raman active inca 4 ani, dupa care sunt sterse automat. Spre exemplu, daca ultima actualizare s-a facut in ianuarie 2009 si ulterior banca nu a mai raportat clientul, acesta va fi scos automat in februarie 2013 din baza de date.
O alta schimbare de structura a tabloului creditelor neperformante este faptul ca desi numarul restantierilor si a restantelor a scazut puternic, valoarea totala a acestora a continuat sa creasca. Cu alte cuvinte, sunt mai putini restantieri, dar mai impovarati. In ianuarie 2013 restanta medie era de 9.212 lei, pentru ca in februarie valoarea medie sa urce la 9.962 lei.
Biroul de Credit de ocupa doar de administrarea datelor primite de la banci, fara sa aiba posibilitatea de a interveni asupra acestora sau de a solicita explicatii suplimentare.
Situatia restantelor la credite acumulate de persoanele fizice
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News