In urma scandalurilor care au implicat indicii monetari de referinta – LIBOR si EURIBOR – Comisia Europeana propune un set de masuri pentru a evita pe viitor manipularea lor de catre banci.
Manipularea dobanzilor interbancare s-a soldat cu amenzi de milioane de euro pentru mai multe banci din Europa si Statele Unite. In plus, acum sunt in curs de investigare acuzatii cu privire la manipularea indicilor de referinta pentru marfuri si cursurile de schimb.
Aceste practici provoaca pierderi semnficicative pentru consumatori si investitori si submineaza increderea la nivelul pietei, se arata intr-un comunicat la Comisiei Europene.
Si consumatorii din Romania sunt afectati direct de evolutia acestor indici. Din vara lui 2010, noua legislatie privind creditul a obligat bancile sa ajusteze dobanzile variabile, in functie de indicii monetari de referinta. In acest fel, s-a incercat transparentizarea modificarilor de dobanda, pentru a evita majorarile abuzive.
Investigatiile derulate de mai multe banci centrale din Europa si Statele Unite au aratat insa nici acesti indici nu sunt stabiliti intotdeauna corect, iar unele banci manipuleaza aceste dobanzi.
Propunerea Comisiei Europene este ca pe viitor acest domeniu sa fie reglementat in toate statele membre. Pana acum, ratele Libor si Euribor erau stabilite de catre asociatiile bancare, pe baza unor reguli proprii.
Comisia vrea ca pe viitor aceste activitati sa fie supuse autorizatii prealabile si supravegherii permanente la nivel national si european.
Totodata, se impun reguli cu privire la metodologia de calcul utilizata. Datele in baza carora se determina indicii trebuie sa fie reprezentative pentru realitatea economica si a pietei si sa provina din surse fiabile. In plus, administratorul va elabora un cod de conduita in care se precizeaza in mod clar obligatiile si responsabilitatile entitatilor care contribuie la generarea indicilor de referinta.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News