Dupa ce OUG 50/2010 a adus un grad sporit de protectie consumatorilor de servicii financiare, bancile lanseaza noi produse prin care isi indeamna clientii sa renunte la ele. OTP Bank a lansat un credit cu costuri mai mari pentru cei care fac rambursari anticipate sau solicita schimbarea datei scadentei.
In ultimii doi ani, cei care iau un credit beneficiaza de o serie de drepturi suplimentare, printre care comisioane limitate, operatiuni gratuite sau penalitati de intarziere calculate mai corect.
Aceste prevederi au redus puternic posibilitatile bancilor de a obtine venituri suplimentare sau de a impiedica clientii sa solicite anumite modificari de contract.
Bancherii raman insa inventivi. Cea mai recenta ofera de credite de consum, venita din partea OTP Bank, ofera conditii mai bune clientilor care decid sa nu apeleze la drepturile lor, oferite prin lege.
Oficial, banca incurajeaza clientii bun-platnici
Clientii care iau un credit de consum de la
OTP Bank trebuie sa fie foarte atenti la modul in care il gestioneaza ulterior. Cele mai mici modificari solicitate, chiar si cele uzuale, pot creste costul creditului cu peste 1 procent.
Oferta speciala lansata de curand include un “bonus” oferit de banca, sub forma de dobanda zero in a 12-a luna din fiecare an de creditare.
Bonusul este promovat de banca ca o metoda de a incuraja clientii sa isi plateasca ratele la timp. Daca timp de 11 luni, clientul nu are nicio intarziere de plata, atunci in a 12-a luna din fiecare an de contract, nu va mai datora dobanda afisata in graficul de rambursare.
Insa, oricand clientii inregistreaza intarzieri la plata ratelor in primele 11 luni, chiar si de 1 zi, reducerea dobanzii este anulata.
Exercitarea drepturilor legale duce la pierderea bonusului
Aceasta nu este insa singura conditie pentru a beneficia de anularea dobanzii, aspect mai putin promovat de banca. Dobanda nu se anuleaza in cazul in care se doreste schimbarea zilei de plata a ratei (operatiune gratuita prin lege!), atunci cand se realizeaza rambursari anticipate sau se solicita modificarea metodei de rambursare a creditului.
Conform legislatiei in vigoare, bancile pot solicita, incepand din iunie 2010, un comision de cel mult 1% din suma rambursata anticipat, nivel mult inferior celor anterioare, care ajungeau pana la 4-5%.
Iar pentru modificarea zilei de plata a ratei, institutiile de credit nu mai pot solicita niciun fel de comision sau taxa.
Reteta gasita de OTP Bank este relativ simpla, dar pare sa nu mai respecte spiritul legii: clientii nu mai pot face anumite operatiuni fara a-si pune problema unor costuri suplimentare.
Este foarte usor pentru o banca sa stabileasca o rata de dobanda profitabila, chiar daca este incasata doar 11 luni pe an, urmand ca cei ce realizeaza o serie de operatiuni in plus, sa plateasca si pentru a 12-a luna.
Astfel, chiar daca banca nu taxeaza direct respectivele operatiuni, sistemul de bonus face ca un client care isi utilizeaza drepturile sale legale sa plateasca costuri mai mari decat unul care nu le foloseste.
Pentru un credit de 30.000 lei obtinut de la OTP Bank pe 5 ani, dobanda totala platita in primele 11 luni se ridica la 3.941 lei. Cei care si-au schimbat ziua de plata a ratei, vor achita in a 12-a luna, cu 328 lei in plus fata de clientii care nu solicitat o astfel de operatiune.
Iar cei care decid sa faca o rambursare anticipata, vor plati un comision de 0,5-1% (stabilit prin lege), dar si dobanda suplimentara de 1,24% (14,92%/12) din soldul creditului decat cei care nu ramburseaza banii in avans.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News