Gradul de indatorare al populatiei a inregistrat o tendinta de scadere in ultima perioada, insa persoanele cu venituri mici continua sa isi achite cu greu ratele la banca.
La nivel agreagat, gradul de indatorare al populatiei cunoaste o evolutie favorabila, desi se mentine relativ ridicat, se arata in cel mai recent raport de stabilitate financiara publicat de BNR.
Valoarea indatorarii populatiei la banci si IFN-uri (incluzand si creditele externalizate) este importanta (111,8 miliarde lei in august 2014), dar in scadere (de la 115,9 miliarde lei, in decembrie 2012).
De asemenea, numarul persoanelor indatorate s-a redus usor (la 4,12 milioane in august 2014, fata de 4,31 milioane in iunie 2013) si reprezinta 43% din populatia activa la sfarsitul lui 2013.
Serviciul datoriei (raportul dintre rate si venitul net) cunoaste insa diferente foarte mari, in functie de venitul populatiei. Cel mai puternic afectate raman persoanele cu venituri mai mici de 700 lei. Conform estimarilor BNR, serviciul datoriei se plaseaza, in medie, la 60% in acest caz. Prin urmare, mai mult de jumatate din venitul lunar este destinat platii ratelor la banca.
“Conform evidentelor empirice, un grad de indatorrare inferior pragului de 45% este dezirabil din perspectiva creditarii sustenabile, un nivel al serviciului datoriei in venitul disponibil superior acestui prag conducand la o crestere importanta a probabilitatii de crestere nesustenabila a creditarii”, semnaleaza BNR.
La persoanele care au un venit lunar cuprins intre 700 si 1.500 lei, serviciul datoriei coboara sub 40%, iar pe masura ce venitul creste, povara datoriei scade. Pentru clientii cu venituri mai mari de 7.000 lei pe luna, serviciul datoriei scade sub pragul de 20% (in medie).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News