Aproximativ 10.000 de croati care au luat imprumuturi in franci elvetieni au manifestat, la sfarsitul saptamanii trecute, contra guvernului si bancii centrale a Croatiei. Ei au acuzat cele doua institutii ca nu i-au protejat impotriva aprecierii monedei elvetiene.
Manifestantii au scandat impotriva autoritatilor care, sustineau ei, nu fac nimic pentru a scoate datornicii din "sclavia datoriilor". Cei cu imprumuturi contractate in franci elvetieni au format asociatia Franak si au cerut demisia guvernatorului bancii centrale croate, Boris Vujcic.
La protest au participat cetatenii din intreaga tara, dar si din republicile vecine Bosnia, Serbia si Slovenia. Ei au marsaluit spre banca centrala croata, scandand "Impotriva imprumuturilor rechinilor! Vrem sa ne regasim demnitatea!"
In Croatia, aproape 60.000 de persoane au dificultati in rambursarea creditelor.
In ianuarie, cand banca centrala a Elvetiei a eliminat pragul de apreciere pentru franc in fata euro, ceea ce a generat o apreciere brusca a monedei elvetiene, autoritatile croate au stabilit o rata de schimb pentru plata imprumuturilor la 6,39 kuna/franc (0,84 euro), adica nivelul dinainte de eliminarea pragului. Cursul a fost fixat, astfel, pentru o perioada de un an.
Bancile croate au fost insarcinate sa suporte costurile, estimate la 52 milioane de euro de banca centrala.
Protestatarii cer acum conversia acestor imprumuturi in kuna (moneda croata) si revenirea la dobanda initiala. Discutiile intre debitori, banci si ministrul de finante sunt intrerupte de la sfarsitul lunii martie.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News