Indicele Robor a revenit pe crestere acelerata la jumatatea lunii aprilie si nu da semne ca s-ar opri curand. In aceste conditii, ratele romanilor la creditele in lei cu dobanda variabila isi vor continua, si ele, cresterea inceputa vara trecuta. La noul nivel al indicelui Robor la 3 luni, rata la un credit Prima Casa creste cu peste 200 de lei.
Indicele a ajuns, marti, la nivelul de 2,68% pe an, in crestere de la 2,54% pe an cu o zi in urma, dupa anuntul BNR de majorare a dobanzii de politica monetara de la 2,25% pe an la 2,5% pe an.
Comparativ cu 30 septembrie 2017, Robor la 3 luni este cu 1,1 puncte mai mare, iar fata de nivelul inregistrat in urma cu un an (0,9%), Robor la 3 luni este in crestere cu aproape 1,8 puncte procentuale.
Evolutia Robor la 3 luni in perioada ianuarie 2017-septembrie 2018
In general, bancile actualizeaza dobanzile o data la trei luni, in functie de valoarea indicelui din ultima zi a trimestrului in curs sau prima zi a trimestrului urmator, insa sunt si creditori care au alte modalitati de calcul pentru dobanda (in functie de valoarea din penultima zi a trimestrului anterior, sau in raport cu o medie pe o perioada de referinta).
In consecinta, ajustarea Robor se reflecta in mod diferit in ratele lunare ale clientilor, de la o banca la alta.
Cu cat creste rata la un credit Prima Casa?
Daca ne raportam la valoarea actuala a Robor, de 2,68% pe an, cu cat sunt mai mari ratele romanilor comparativ cu toamna sau vara trecuta?
Cei mai afectati de cresterea Robor sunt debitorii cu credite ipotecare, avand in vedere ca suma imprumutata este mai mare decat in cazul creditelor de consum fara garantii, iar perioada de timp este mai indelungata, de pana la 30 ani. Prin urmare, si impactul cresterii indicelui asupra ratelor este mai puternic.
In plus, multi dintre debitori s-au imprumutat pana aproape de gradul maxim de indatorare, asa ca orice majorare de rata ii pune in dificultate.
Asadar, pentru un credit Prima Casa, in valoare de 250.000 de lei pe 25 de ani, conform calculatorului Conso.ro, rata lunara creste cu aproape 100 de lei, comparativ cu toamna anului trecut, dupa primul soc de crestere a Robor, de la 1.262 de lei la 30 septembrie 2017 (cand indicele urcase la 1,58% pe an) la aproximativ 1.350 de lei in prezent (la un Robor de 2,54% pe an).
Daca ne raportam la vara anului trecut, cand indicele era de 0,86% pe an, rata la banca urca cu 220 de lei, de la 1.167 de lei in 30 iunie 2017.
In aceste conditii, in cazul in care Robor va ajunge la 4% pe an, iar dobanda la credit la 6% pe an (in cazul in care dobanda creditului este calculata dupa formula Robor plus 2 puncte procentuale, cat este marja maxima permisa de programul Prima casa), rata lunara urca la 1.610 lei, cu 440 de lei mai mult (crestere de aproape o treime) fata de vara lui 2017.
Cresterea este chiar mai mare in cazul creditelor ipotecare in lei, unde atat dobanzile cat si sumele contractate sunt in general peste cele de la creditele Prima casa.
Spre exemplu, pentru un credit de 400.000 lei pe 30 de ani (cu o dobanda formata din Robor la 3 luni + marja fixa de 4%), rata lunara creste cu aproape 200 de lei, de la 2.291 lei la 30 septembrie, la aproximativ 2.500 de lei in prezent.
Comparativ cu vara anului trecut, cresterea este de aproape 400 de lei la rata lunara. In perspectiva unui Robor de 4%, clientii vor avea o rata lunara de 2.935 lei (cu 820 lei peste cea valabila la 30 iunie).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News