Perspectiva de crestere a ratelor la creditele in lei este tot mai apropiata si tot mai certa. Amploarea cresterii depaseste, deja, cele mai pesimiste asteptari. Indicele de referinta pentru majoritatea creditelor in lei, Robor la 3 luni, pare de nestavilit.
Cu doar o zi inainte de sedinta in care se stabileste nivelul care va fi utilizat de multe dintre banci pentru actualizarea dobanzilor variabile la imprumuturile in derulare, Robor la trei luni a ajuns la 1,46% pe an, in crestere abrupta de la 1,25% pe an cu o zi inainte.
In plus, datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata ca, in doar 10 zile, indicele a urcat cu aproape 0,5 puncte procentuale, de la 0,98% pe an la 1,46% pe an, iar de la o zi la alta a pierdut 0,2 puncte procentuale. Astfel, indicatorul a atins maximul ultimilor doi ani.
Evolutia este cu atat mai surprinzatoare cu cat, in ultimii ani, variatiile Robor au fost de doar cateva puncte de baza de la o zi la alta, iar acum observam ca s-a dublat in mai putin de un an (avand in vedere ca, in octombrie 2016, a atins minimul istoric de 0,68% pe an). Explozia indicatorului se poate observa si din graficul urmator.
In acest ritm, este posibil ca foarte curand indicele de referinta sa sara de 2% pe an, desi analistii economici estimau un nivel de aproximativ 1,6% pe an abia in 2018.
In aceste conditii, debitorii cu credite in moneda nationala vor fi, cu siguranta, obligati sa scoata mai multi bani din buzunar pentru plata ratelor la banca, cel putin in urmatorul trimestru.
Pentru cei care intentioneaza de acum incolo sa contracteze un credit cu dobanda variabila, aceasta evolutie ar trebui sa le demonstreze faptul ca riscul de crestere a dobanzilor nu doar exista, dar chiar le poate destabiliza bugetul, in cazul in care se indatoreaza la limita.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News