Volumul de credite noi creste de la an la an, insa acum bancherii nu mai sunt atat de preocupati de cresterea soldului de credite. Noua preocupare consta in scaderea marjelor de dobanda, generata de goana bancilor dupa clienti bancabili. Reprezentanti din sistem sustin ca aceasta situatie ar putea duce la fuziuni in piata.
„Stocul total de credite pe anumite segmente scade pentru ca multe credite au fost externalizate sau au fost vandute. Conteaza volumul de credite noi. Va dura ceva timp sa revenim pe o panta foarte pozitiva. Acum reducerea marjelor este mai mare decat reducerea volumelor, astfel ca veniturile scad“, a declarat Andrei Caramitru, senior partner in cadrul firmei de consultanta McKinsey, in cadrul unei conferinte de profil.
Bancherii trebuie sa se obisnuiasca insa cu marje de dobanda mai mici, asadar cu venituri mai mici din creditare, ceea ce ii forteaza sa caute alternative de venit prin cresterea volumului de servicii tranzactionate si sa-si reduca costurile prin descoperirea de noi canale de distributie.
Marjele de dobanda scad in conditiile in care dobanzile au ajuns la minime istorice, iar bancile afectate de scadere puternica a veniturilor se lupta pentru fiecare client si proiect bancabil.
Reducerea marjelor ar putea insemna ca pentru multe institutii de credit mici, care nu au reusit sa atinga o masa critica de clienti, nu va mai fi sustenabil sa-si pastreze modelul de banca universala si vor decide fie sa se axeze pe o nisa, fie sa-si vanda operatiunile catre jucatori mai mari.
„Vor ramane 4-5 banci universale care vor concentra trei sferturi din activele sistemului bancar“, a declarat Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, institutie care a preluat, anul trecut, Volksbank. El a mai spus ca banca urmareste in continuare oportunitati de achizitii.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News