top banner

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

14 Noiembrie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Foto Unsplash.com

Adoptarea euro nu garanteaza nivelarea costurilor de creditare, existand diferente majore intre tarile din zona euro. De exemplu, intre cea mai ieftina (Malta) si cea mai scumpa (Estonia) dobanda la creditele de nevoi personale este un ecart de 10 puncte procentuale. 
Romania a cunoscut in ultimul an o explozie a creditelor de nevoi personale, in ciuda inflatiei crescute si a dobanzilor bancare ce reflecta acest fapt. 
In septembrie 2023, soldul creditelelor de consum acordate gospodariilor populatiei era de 67,9 miliarde lei (61,3 miliarde lei creditul in lei si 5,7 miliarde lei cel in euro), iar in septembrie 2024 soldul acestor imprumuturi urcase la 78,3 miliarde lei (72,9 miliarde lei totalizau imprumuturile in lei si 4,7 miliarde lei cele in euro), potrivit ultimului raport lunar al BNR. 
Avand in vedere ca, in acelasi interval, soldul imprumuturilor pentru locuinte a urcat cu mai putin de 4 miliarde lei (de la 104,9 miliarde lei la 108 miliarde lei), avansul creditelor de consum de peste 10 miliarde lei, de peste 2,5 ori mai mult decat in cazul creditelor pentru locuinte, reprezinta un fenomen remarcabil. 
Cresterea veniturilor populatiei in ultimul an (salariul mediu net a urcat de la 4.593 in septembrie 2023 la 5.228 lei in septembrie 2024, avans de peste 13% a dus si la cresterea apetitului pentru consum, in ciuda dobanzilor inca mari la creditele de nevoi personale. 
Astfel, dobanda medie pentru creditele noi cu scadente intre 1 si 5 ani a scazut de la 11,65% in septembrie 2023 la 9,85% in septembrie 2024. 
Pentru imprumuturile in euro, dobanda medie la nivelul luniii septembrie 2024 pentru creditele noi cu scadenta intre 1 si 5 ani era de 7,45%. 
Nici prin alte parti nu sunt doar credite de consum ieftine
Potrivit ECB, la nivelul lunii iulie 2024 cea mai mare dobanda la creditele de consum noi in zona euro era in Letonia (13,8%), urmata de Estonia cu 13,4%, Grecia (12,1%), Slovacia (9,7%), Lituania (9,2%), Portugalia (9%), Italia (8,7%), Austria (8,3%), Germania (6,9%), etc. Media zonei euro era la 7,7% iar sub acest prag gasim tari precum Malta (4,2%), Luxemburg (4.6%), Franta (6,4%), etc. 
Dupa cum se observa, Romania cu dobanda medie la lei s-ar plasa intre Grecia si Slovacia, iar daca ne raportam la dobanda in euro la creditele de consum din Romania, stam mai bine, intre Austria si Germania. 
Sa tinem cont de faptul ca inflatia in zona euro a fost de 2% in octombrie (fata de 1,7% in septembrie) iar in Romania este de 4,7%. 
Cu alte cuvinte, la o inflatie de 2% media dobanzilor la creditele noi de consum in euro a fost de 7,7% iar in Romania la o inflatie de 4,7% avem credite cu dobanzi medii de 9,85% in lei. 
Dobanzile creditelor de consum in zona euro sunt de 3 ori mai mari ca inflatia iar in Romania de mai putin de doua ori (in Estonia, campioana dobanzilor la creditele de consum, inflatia in octombrie a fost de pilda de 4,1%, sub cea din Romania).
Sigur, e nevoie de mai multe nuante inainte de a trage o concluzie finala superoptimista. 
„In Romania, marea majoritate a bancilor ofera dobanzi la creditele de consum intr-o anumita marja (de exemplu, intre 6% si 16%). Valorile cele mai mari ale dobanzilor se acorda daca valoarea imprumutului este redusa, nu exista asigurare de viata, nici virarea veniturilor in cont, etc. Similar, pentru o dobanda avantajoasa trebuie ca suma solicitata sa fie importanta ca valoare, sa existe venituri virate in cont, asigurare si eventual si o refinantare la alta banca”, declara Robert Merlusca, director general CMG Broker. 
Pentru a alege imprumutul de nevoi personale potrivit consultati Comparatoarele Conso
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Legea privind plafonarea dobanzilor in cazul creditelor acordate de IFN-uri si cesiunea de creante a intrat astazi in vigoare, iar o parte dintre debitori existenti pot solicita recalcularea costurilor totale.

11 Noi 2024 | Credite nevoi personale
ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, include oferte pentru creditul de nevoi personale, cardul de credit, cardul pentru copii de peste 10 ani, dar și pentru creditul ipotecar, asigurări și cashback la cumpărături. Ofertele sunt valabile atât pentru clienții existenți ai băncii, cât și pentru noii clienți.

06 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Se întâmplă uneori ca două cheltuieli importante să apară în același timp, iar atunci te întrebi dacă mai ai forța necesară să găsești bani pentru amândouă. De exemplu, îți propui să-ți cumperi cauciucuri de iarnă, dar a doua zi te apucă o durere de măsea și trebuie neapărat să mergi la stomatolog. Pe care o rezolvi mai întâi? Cu Viva Credit, nu trebuie să alegi, pentru că le poți face față cu brio amândurora.

28 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase?  ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase? ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Mobilier de grădină, uși, ferestre, saltele, electrocasnice nefuncționale, jucării imense și...multe alte obiecte așteaptă liniștite noua destinație după ce ai decis că nu îți mai sunt de folos. Te uiți la ele și nu știi ce să faci. Să le lași lângă pubela de gunoi nu este o opțiune, iar spațiu pentru depozitare suficient de mare nu ai. Dacă te regăsești în acest scenariu atât de comun, noua inițiativă a Viitor Plus și ING, prin programul Harta Reciclării, este ceea ce cauți.

26 Oct 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul