Bancile anunta inasprirea semnificativa a conditiilor de acordare a creditelor de consum pentru populatie, suplimentar fata de cea deja produsa trimestrul trecut. In schimb, pentru imprumuturi imobiliare, conditiile de creditare se vor mentine constante, dupa ce au fost relaxate in toamna acestui an, se arata intr-un raport al BNR.
In trimestrul trecut, in cazul ambelor segmente de creditare destinate populatiei (ipotecare si consum), bancile autohtone au inasprit semnificativ, respectiv moderat, cerintele cu privire la gradul de indatorare, dar si in ceea ce priveste spread-ul ratei medii de dobanda a creditului fata de ROBOR la 1 luna.
Spre deosebire de acestea, ponderea maxima a creditului in valoarea garantiei ipotecare (LTV) si costurile creditarii, altele decat dobanzile pentru creditele ipotecare si, respectiv, plafonul maxim pentru valoarea creditului in cazul imprumuturilor de consum au fost relaxate semnificativ, respectiv moderat.
In acelasi timp, cererea de credite s-a majorat moderat in cazul creditelor destinate achizitiei de locuinte si terenuri, in timp ce in cazul creditelor de consum acordate populatiei, aceasta a ramas constanta fata de nivelul din trimestrul anterior.
Care sunt perspectivele pentru perioada urmatoare?
Pentru urmatoarele 3 luni, bancile anticipeaza cresterea marginala a cererii de credite ipotecare si mentinerea constanta a acesteia in cazul creditelor de consum.
In zona euro, bancile au relaxat, in T3, standardele de creditare aferente ambelor segmente de creditare, iar pentru ultimul trimestru din 2017 acestea anticipeaza continuarea acestei dinamici.
In cazul companiilor, in trimestrul trecut, standardele de creditare s-au inasprit intr-o anumita masura fata de perioada anterioara pentru toate categoriile de imprumuturi acordate, indiferent de maturitatea acestora sau de dimensiunea companiilor.
Totodata, pentru trimestrul urmator, institutiile de credit se asteapta la o mentinere constanta a standardelor de creditare.
Creditarea firmelor creste continuu de noua trimestre
Cererea de credite venita din partea firmelor a cunoscut un avans semnificativ in trimestrul trei al acestui an, pentru toate segmentele, in special pentru imprumuturile pe termen scurt acordate companiilor de talie mare. Este al noualea trimestru consecutiv in care se manifesta aceasta evolutie, iar pentru urmatoarele trei luni se preconizeaza o continuare a acestei tendinte, desi moderata, de crestere a cererii provenite din partea companiilor.
“Riscurile asociate companiilor au inregistrat o serie de fluctuatii: acestea au crescut pentru sectoarele de constructii si energie, in timp ce companiile care activeaza in industrie sunt percepute ca avand un risc diminuat marginal fata de trimestrul anterior”, se subliniaza in raport.
In zona euro, standardele de creditare pentru companii au ramas in general neschimbate in al treilea trimestru din 2017 si la fel se va intampla si in perioada urmatoare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News