Neprevazutul face parte din viata noastra. Fiecare dintre noi poate trece la un moment dat printr-o perioada marcata de incertitudine si instabilitate. Atunci cand traversam aceste „zile negre”, este important sa avem un „as” in maneca si sa ne ridicam, pas cu pas, din criza. Desi este greu sa fii pregatit pentru ceva ce nu poti anticipa, exista o solutie salvatoare - fondul de urgenta.
Ce este un fond de urgenta?
Fondul de urgenta este acea suma de bani pe care sa stii ca te poti baza atunci cand apare o situatie neprevazuta. De exemplu, atunci cand ai o nevoie urgenta de bani pentru o consultatie medicala, pentru o reparatie a casei sau a masinii, care nu suporta amanare, ori atunci cand traversezi o perioada dificila din punct de vedere financiar.
Ca sa intelegem cand putem folosi banii din fondul nostru de urgenta este important sa stabilim ce inseamna „urgenta”, pentru ca poate avea o acceptiune diferita pentru fiecare dintre noi. De aceea, este important sa nu o confundam cu „dorinta” si sa ne raspundem singuri la urmatoarea intrebare - sanatatea mea sau a familiei mele depinde de acea suma de bani? Vom detalia mai jos cateva situatii in care se poate folosi fondul de urgenta si situatii in care nu este indicat sa cheltuim banii pe care i-am economisit.
4 situatii in care poti apela la un fond de urgenta
Situatiile sunt numeroase, insa ne oprim asupra catorva care sunt cele mai importante si pot aparea in viata fiecaruia dintre noi la un moment dat:
1. O consultatie sau interventie medicala costisitoare pentru tine sau pentru cineva din familie - poate fi vorba despre o vizita la dentist, dar care nu poate si nu este indicat sa suporte amanare.
2. O reparatie in casa - fie ca s-a spart o teava sau centrala termica are nevoie de revizie, caminul este important sa fie sigur si sa asigure cel putin un minimum de confort pentru tine si familia ta.
3. O reparatie a masinii - siguranta si viata este important sa fie mereu pe primul loc, de aceea, reparatiile la masina nu trebuie amanate.
4. Pierderea locului de munca - intr-un context instabil, cum este cel provocat de pandemie, este bine sa te gandesti la neprevazut si sa ai o plasa de siguranta in cazul in care, din diverse motive, poti ramane fara job-ul care iti aduce venitul principal.
4 situatii cand NU trebuie sa apelezi la fondul de urgenta
1. O vacanta pe care ti-o doresti de mult timp.
2. Un telefon mai performant, dar si mai scump.
3. Un televizor nou, chiar daca cel actual functioneaza inca.
4. Cumparaturi de haine, incaltaminte, parfumuri, bijuterii, de care nu ai chiar mare nevoie.
Ce suma de bani ar trebui sa aiba un fond de urgenta?
Valoarea fondului de urgenta difera in functie de venitul tau. Un fond de urgenta este indicat sa aiba echivalentul venitului tau net pentru cel putin 3-4 luni.
Cum iti creezi un fond de urgenta?
Economisind! Cel mai important aspect atunci cand vrei sa-ti creezi un fond de urgenta este sa-ti gestionezi foarte bine venitul. Poti incepe prin a trece pe hartie, in medie, toate cheltuielile pe care le ai intr-o luna. Iti mai raman bani? Ai avut cheltuieli care puteau fi evitate?
Dupa ce iti raspunzi la aceste intrebari, stabileste suma pe care o poti pune deoparte in fiecare luna pentru a ajunge sa ai un fond de urgenta de cel putin 3 venituri nete. Regula de aur este ca intotdeauna sa pui banii deoparte atunci cand primesti salariul si, nu uita! Fondul de urgenta este numai pentru urgente!
Ce faci daca apare o situatie neprevazuta si nu ai inca un fond de urgenta?
Te bazezi pe
Viva Credit®, pentru un imprumut rapid, pe care il primesti in 2 ore! Poti imprumuta intre 100 si 3000 lei, cu 0% dobanda in primele 30 de zile. Pentru ca este un credit destinat urgentelor financiare, procesul este simplu si rapid: nu ai nevoie de giranti, garantii sau de adeverinta de venit si totul este 100% online.
Poti solicita un credit urgent de pe site-ul
Viva Credit® sau prin WhatsApp.