top banner

Dobânzile la titlurile de stat pentru populație au crescut până aproape de 8%

23 Ianuarie 2025 | Autor: Cristian Dogaru

Dobânzile la titlurile de stat pentru populație au crescut până aproape de 8%

Foto Unsplash.com

Cei care împrumută cu regularitate statul în cadrul emisiunilor Tezaur și Fidelis au observat că dobânzile au început să crească din septembrie, iar acum depășesc net ofertele bancare.
Emisiunea Tezaur derulată între 12 august și 5 septembrie propunea dobânzi de 5,8% la un an și 6,6% la 3 ani. Următoarea emisiune, care putea fi subscrisă între 9 septembrie și 5 octombrie, avea randamente identice la 1 și 3 ani, dar introducea în plus scadența la 5 ani, unde dobânzile erau de 7%.
Între 7-31 octombrie, dobânzile erau de 5,85% la un an, 6,6% la 3 ani și 7% la 5 ani, cu o ușoară creștere pentru scadența cea mai scurtă. Între 4 noiembrie și 5 decembrie erau oferite titluri cu dobânzi de 5,95%, 6,7% și 7,1%, și aici se vede deja o creștere generalizată pe toate scadențele, cu 0,1 puncte procentuale.
Urcarea dobânzilor devine mult mai vizibilă la următoarea emisiune. Între 9 decembrie și 9 ianuarie puteau fi subscrise titluri de stat în cadrul unei noi emisiuni Tezaur cu dobânzi de 6,45% la un an, 7,20% la 3 ani și 7,6% la 5 ani. Ultima emisiune, cea aflată în derulare în prezent (13 ianuarie-6 februarie), aduce dobânzi de 7% la un an, 7,5% la 3 ani și 7,8% la 5 ani.
Cum au evoluat dobânzile la ultimele emisiuni Fidelis? 
Emisiunea derulată între 18-24 iunie avea dobânzi la lei de 6% la un an și 6,85% la 3 ani (donatorii primeau 1 punct procentual în plus la emisiunea în lei cu scadența de 1 an), iar în euro de 4% la un an și 5% la 5 ani. 
Între 2 și 11 octombrie, am avut o nouă emisiune cu dobânzi la lei chiar mai mici la un an (5,85%), iar în locul scadenței la 3 ani, Ministerul Finanțelor a introdus scadența la 5 ani (dobânda 7%). La euro au scăzut ușor dobânzile la un an (3,95%), iar la 5 ani au rămas la 5%.
Ultima emisiune, cea derulată între 9 și 18 decembrie 2024, a avut dobânzi de 6,45% la un an și 7,6% la 5 ani, în creștere semnificativă față de emisiunea din octombrie. 
În plus, donatorii de sânge au primit o scadență nouă, la 3 ani (dobânda 7,9%), iar la un an aceștia primeau 7,45%. Scadențele s-au modificat și pentru investitorii în titluri în euro: 2 ani în loc de un an (dobânda 3,75%) și 7 ani în loc de 5 ani (dobânda 5,75%).
Topul dobânzilor la 12 luni
Banca/Tip depozit la termen Dobânda (%)
 
TBI Bank/Depozit Simplu Online 6,6
 
Techventures Bank/Depozit termen online 6,5
 
ProCredit Bank/Depozit termen online 6
 
Intesa Sanpaolo Bank/Depozit termen online 5,75
 
Vista Bank/Depozit termen online 5,7
 
 
De ce este statul brusc mai generos? 
Cum inflația anuală a stat aproape pe loc în decembrie față de luna anterioară (5,14% față de 5,11% în noiembrie), creșterea dobânzilor trebuie pusă în special pe seama deficitului bugetului public, care devine tot mai dificil de finanțat, ajungând la peste 8%, și a tensiunilor din mediul politic.
Foamea de bani a statului se resimte în creșterea dobânzilor, care ar putea rămâne la valorile din prezent cel puțin până la definitivarea noului buget, evaluările instituțiilor internaționale (FMI/agenții de rating/Banca Mondială, etc.).
Pe piața bancară, Ministerul Finanțelor s-a împrumutat la ultimele licitații cu titluri de stat pentru bănci la dobânzi de 7,9% pe scadența de 13 ani (20 și 21 ianuarie), cu 7,1% dobândă pentru scadența din 2034 (9 ani) în 17 ianuarie și cu dobânzi medii de 6,85% pentru scadența din 2030 (16 ianuarie), la rândul lor vârfuri ale randamentelor din ultimul an.
Care sunt ofertele băncilor? 
Pe segmentul scadențelor la un an, cele mai bune oferte le găsim la băncile de talie mai mică, unde randamentul maxim îl oferă TBI Bank (depozitul Simplu online - 6,6% și depozitul Simplu în sucursale - 6,4%), Techventures Bank cu depozitul la termen (online - 6,5%, în sucursale - 6,25%), ProCredit Bank cu depozitul online - 6% și Intesa Sanpaolo Bank cu depozitul online - 5,75%.
După cum se vede, ofertele băncilor nu mai rivalizează cu cele ale Trezoreriei, nici dacă vom compara dobânzile neimpozitate ale titlurilor de stat cu cele impozitate ale băncilor (se aplică impozit de 10% pe dobândă).
La 3 ani, cele mai bune oferte ale băncilor sunt sub 6% dobândă (Intesa Sanpaolo și Techventures Bank cu depozitele online - 5,75%, TBI Bank cu depozitul Simplu online cu 5,7%, etc), în condițiile în care dobânda este impozabilă, iar statul oferă 7,5% neimpozabil la emisiunea Tezaur în derulare.
Iar la scadența de 5 ani, băncile nu se aventurează încă, astfel încât Ministerul Finanțelor concurează singur aici. 
Pentru a alege oferta potrivită pentru depozitele la termen consultați Comparatorul Conso
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Ultimele zile din 2024 pentru fanii programului Junior Centenar

Ultimele zile din 2024 pentru fanii programului Junior Centenar

Cei care economisesc in conturile minorilor pana la 1.200 lei pe an vor primi o prima de 600 de lei din partea statului si o dobanda de 3% la sold.

23 Dec 2024 | Depozite
O veste buna pentru deponenti-statul va concura mai mult bancile

O veste buna pentru deponenti-statul va concura mai mult bancile

Extinderea scadentelor pentru titlurile de stat Fidelis in lei si euro poate aduce un impuls suplimentar economisirii in aceste instrumente.

29 Noi 2024 | Depozite
Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii