top banner

2025, un an pentru echilibrarea bugetelor personale

16 Ianuarie 2025 | Autor: Cristian Dogaru

2025, un an pentru echilibrarea bugetelor personale

Foto Unsplash.com

Daca 2024 a fost un an exuberant, atat pe partea de venituri cat si pe cea de cheltuieli, in 2025 va trebui sa ne ajustam dorintele la noile realitati fiscal-bugetare. 
Chiar la finalul anului trecut am avut o ordonanta a austeritatii cu inghetari de pensii si salarii ale bugetarilor (care vor pierde in plus si niste bonusuri si prime), eliminarea facilitatilor din constructii, IT, agricultura, injumatatirea voucherelor de vacanta, un regim fiscal mai restrictiv pentru microintreprinderi, cresterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. 
Este un prim pas in directia planului convenit cu Comisia Europeana privind reducerea graduala a deficitului bugetar pana in 2031, ceea ce presupune ca vom mai avea ajustari ale cheltuielilor bugetare si in anii urmatori, daca veniturile bugetului public nu cresc sustinut, pentru a permite reducerea deficitului, fara scaderi de cheltuieli. 
Iar sansele pentru un asemenea avans nesperat nu sunt totusi foarte mari, deoarece economia locala se bazeaza in principal pe consum, iar o reducere a veniturilor nu incurajeaza foarte mult consumul. 
Posibil ca in anii ce vin vom vedea si o crestere a taxelor pe proprietate si, daca bugetul nu se echilibreaza suficient, majorarea TVA si eliminarea plafoanelor de pret pentru energia consumata de populatie. 
Cum ne afecteaza acest lucru?
Pe partea de venituri vom fi afectati in primul rand daca primeam dividende constant, daca suntem in regimul de microintreprindere cu venituri mai mari de 250.000 euro, daca incasam salariul ca IT-isti sau lucram la stat, iar sporurile reprezentau o felie importanta a salariului. 
Pe partea de cheltuieli am putea primi vesti proaste in curand din partea facturilor la energie, a impozitelor locale.
Cum majoritatea dintre noi ne-am putea afla cel putin temporar in grupurile afectate de noua realitate fiscal-bugetara, 2025 ar trebui sa fie anul recalibrarii bugetelor personale. 
Cum inflatia a ramas peste 5%, iar foamea statului de bani pastreaza dobanzile sus pentru titlurile de stat destinate populatiei, ar fi o buna ocazie sa ne focalizam pe economisire mai mult.
Stilul in care ne cheltuiam banii pana acum ar trebui revizuit, la randul sau. pentru a favoriza utilitatea in dauna statutului si imaginii.
Existenta unui credit ipotecar ar trebui sa ne retina sa acumulam si alte imprumuturi secundare de care nu avem neaparata nevoie, precum creditele de nevoi personale sau sa folosim prea des cardul de credit, ar fi mai indicat sa incercam sa reducem soldul celui mai mare imprumut prin rambursari anticipate. 
Ca si in cazul crizei financiare din 2008-2009, sfatul de a ne mari disponibilul din cont pentru a acoperi cheltuielile personale aferente a 3-6 luni este oportun. In acest fel putem face fata unor scaderi neprevazute ale veniturilor mai usor. 
2025 va fi deci un an in care prudenta va fi cuvantul de ordine si pe partea investitiilor personale. Bursa nu reactioneaza bine cand perspectiva scaderii veniturilor populatiei se contureaza, iar fiscalitatea da semne de crestere. 
Dupa ani buni de crestere dupa pandemia din 2019-2020, actiunile pot fi scoase o perioada de pe lista scurta a investitiilor sau cel putin actiunile de la BVB pot fi incluse intr-un portofoliu mai diversificat ca altadata, pietele externe parand sa fie mai atractive decat cea locala pe termen scurt si mediu. 
Cu ajutorul planificatorului financiar de pe Expertul Banilor va puteti analiza cheltuielile in raport cu veniturile si lua masuri pentru a va imbunatati bugetul personal. Este un instrument care va ajuta sa va organizati cheltuielile in functie de obiectivele pe termen lung si sa va planificati obiectivele financiare majore. Acesta poate fi accesat prin intermediul unui cont deschis pe ExpertulBanilor.ro.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Drumul Banilor

Alte Articole

Cum gestionam cheltuielile neprevazute si pe cele ocazionale?

Cum gestionam cheltuielile neprevazute si pe cele ocazionale?

Cheltuielile neprevazute sunt uneori sursa unor gauri considerabile in buget din cauza faptului ca nu avem exercitiul gestionarii lor, nu am studiat din timp alternativele si nu avem suficiente informatii despre raportul pret/valoare.

13 Dec 2024 | Drumul Banilor
Cum reduci ponderea cheltuielilor in bugetul familiei?

Cum reduci ponderea cheltuielilor in bugetul familiei?

Reducerea cheltuielilor tine in primul rand de planificare, de vointa, dar si de imaginatie-cautarea unor alternative viabile, dar mai ieftine la costurile deja asumate.

15 Noi 2024 | Drumul Banilor
Cum identificam cheltuielile supradimensionate si care sunt pasii pentru a le reduce

Cum identificam cheltuielile supradimensionate si care sunt pasii pentru a le reduce

Pentru a obtine o reducere a cheltuielilor in bugetul familiei va trebui sa monitorizam exact ponderile acestora, frecventa lor si apoi sa decidem ce este inutil, ce este supradimensionat si ce cost poate fi ajustat pentru a deveni mai sustenabil pe termen lung.

31 Oct 2024 | Drumul Banilor
Strategii de economisire si investitii. Importanta unui fond de rezerva

Strategii de economisire si investitii. Importanta unui fond de rezerva

Dupa ce am stabilit ponderea cheltuielilor uzuale in totalul veniturilor, alocarea sumelor ramase pentru constituirea unui fond de urgenta, respectiv pentru plasarea lor in produse destinate economisirii si investitiilor este urmatorul pas.

03 Oct 2024 | Drumul Banilor

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul