top banner

Cum reduci ponderea cheltuielilor in bugetul familiei?

15 Noiembrie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Cum reduci ponderea cheltuielilor in bugetul familiei?

Foto Unsplash.com

Reducerea cheltuielilor tine in primul rand de planificare, de vointa, dar si de imaginatie-cautarea unor alternative viabile, dar mai ieftine la costurile deja asumate. 
Inainte de a schita orice plan de reducere a cheltuielilor trebuie sa avem in fata o evidenta a lor. Ar trebui sa stim ce pondere au anumite categorii, frecventa cu care facem respectivele cheltuieli si, uneori important, zilele saptamanii cand scoatem bani din buzunar pentru acestea. 
Ponderea este foarte importanta pentru ca ar trebui sa ne focalizam in special pe cheltuielile care atarna cel mai greu in bugetul familiei. 
Frecventa cu care cheltuim banii poate fi ajustata, astfel incat sa obtinem anumite discounturi cand facem achizitii de volume mai importante sau sa evitam zilele cand preturile sunt cele mai mari.
Care sunt principalele tipuri de cheltuieli in bugetul unei familii
O familie medie poate avea cheltuieli financiare, care vin de regula din ratele la un credit ipotecar sau de consum, leasingul unui autoturism, platile in rate asumate pentru achizitiile facute cu un card de credit, etc. 
Sunt apoi cheltuielile cu utilitatile (intretinere apartament, plata facturilor la energie electrica, gaze, apa, internet si cablu TV, etc), costurile generate de scoala copiilor (taxe anuale, achizitia de rechizite, cursuri suplimentare, etc).
Costurile pentru nevoile zilnice-hrana, igiena personala si a locuintei, etc trebuie adaugate pe lista. 
Avem apoi costurile de transport (achizitia si intretinerea autoturismului personal, abonamentele pentru transportul in comun supra si subteran), cheltuielile pentru mentinerea sanatatii (abonamente la clinici private, fitness, practicarea unui sport, etc).
Nu in ultimul rand, cheltuielile generate de stilul de viata-vacante interne si externe, spectacole si alte manifestari culturale, carti, cursuri pentru dezvoltare personala, gadgeturi mai mult sau mai putin la moda, etc. 
Cum pot fi reduse cheltuielile financiare si cele cu utilitatile 
Gradul maxim de indatorare acceptat de banci in cazul unui credit ipotecar sau de consum in lei este de 40% (poate fi 45% in cazul achizitiei primei locuinte). 
La venituri consistente, cele 40% din veniturile unei familii nu ar cantari foarte mult, dar in cazul unor venituri in jurul mediei, incadrarea luna de luna in cei 60% din bani ramasi dupa plata ratelor poate fi un exercitiu temerar, in special atunci cand stilul de viata anterior nu punea accent pe economisire si planificare riguroasa. 
Cum putem scadea ponderea cheltuielilor cu plata ratelor bancare? Cel mai simplu mod ar fi prin cresterea veniturilor, dar nu toata lumea poate obtine un job part-time suplimentar si nici maririle de salariu nu sunt accesibile mereu. 
O solutie in acest sens ar fi refinantarea imprumutului mai vechi. Bancile ofera conditii mai avantajoase in cazul refinantarilor, asa ca este bine sa fiti cu ochii pe ofertele concurentei. 
Cei care au ramas cu creditele ipotecare legate de un indice (ROBOR sau IRCC) ar face bine sa aleaga ofertele cu dobanzi fixe in primii ani, care sunt mult mai avantajoase. 
In cazul creditelor de consum, o refinantare care sa includa virarea veniturilor in cont si asigurare de viata/somaj poate aduce o economie de cateva procente la dobanda. 
In cazul in care obligatiile noastre financiare vin din platile asumate pentru achizitiile fara dobanda cu cardul de credit, singurul lucru care trebuie facut este sa se respecte graficul rambursarilor, depasirea termenelor ducand la dobanzi penalizatoare. 
Cheltuielile cu utilitatile in general sunt cele mai rigide pentru ca nu pot fi ajustate usor, mai ales cand consumul este pausal (in blocurile de locuinte, pentru consturile cu agentul termic si gazele naturale). In cazul facturilor pentru locuintele individuale, ajustarea costurilor se face odata cu ajustarea risipei.
Pentru factura la gaz de pilda, dupa ce am ales cea mai eficienta centrala pe care ne-o permite bugetul, putem folosi repartitoarele inteligente, programabile, astfel incat aceasta sa porneasca cu o ora inainte de sosirea primului membru al familiei si sa se opreasca dupa plecarea ultimului membru al familiei spre serviciu/scoala/facultate.
De asemenea, pentru a nu avea varfuri de plata in timpul iernii care sa ne dezechilibreze bugetul familiei putem cauta in oferta distribuitorilor contractele cu plati lunare egale in baza unui consum estimat. 
In cazul facturii pentru internet/televizune, apelarea la solutia televiziunii online la unii operatori scuteste plata cablului TV sau reducerea numarului de abonamente la platformele de continut cu plata ori “rotirea” acestora (poti fi abonat prin rotatie la Max, Netflix, Disney Plus, etc, oricum continutul nou adus lunar nu este spectaculos) genereaza niste bani in plus lunar. 
Cu ajutorul planificatorului financiar de pe Expertul Banilor va puteti analiza cheltuielile in raport cu veniturile si lua masuri pentru a va imbunatati bugetul personal. Este un instrument care va ajuta sa va organizati cheltuielile in functie de obiectivele pe termen lung si sa va planificati obiectivele financiare majore. Acesta poate fi accesat prin intermediul unui cont deschis pe ExpertulBanilor.ro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Drumul Banilor

Alte Articole

Cum identificam cheltuielile supradimensionate si care sunt pasii pentru a le reduce

Cum identificam cheltuielile supradimensionate si care sunt pasii pentru a le reduce

Pentru a obtine o reducere a cheltuielilor in bugetul familiei va trebui sa monitorizam exact ponderile acestora, frecventa lor si apoi sa decidem ce este inutil, ce este supradimensionat si ce cost poate fi ajustat pentru a deveni mai sustenabil pe termen lung.

31 Oct 2024 | Drumul Banilor
Strategii de economisire si investitii. Importanta unui fond de rezerva

Strategii de economisire si investitii. Importanta unui fond de rezerva

Dupa ce am stabilit ponderea cheltuielilor uzuale in totalul veniturilor, alocarea sumelor ramase pentru constituirea unui fond de urgenta, respectiv pentru plasarea lor in produse destinate economisirii si investitiilor este urmatorul pas.

03 Oct 2024 | Drumul Banilor

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul