Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.
Acum cele doua banci din sistem, BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte, asteapta ca, dupa promulgarea Legii si publicarea in Monitorul Oficial, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) sa modifice si normele de aplicare, au declarat reprezentantii Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR).
Cum va arata noul sistem?
In noua formula, sistemul va functiona la fel ca si pana acum, cu exceptia faptului ca cei care incaseaza prima de la stat trebuie sa faca dovada ca folosesc acesti bani (nu si economiile facute de ei) pentru renovarea, modernizarea sau cumpararea unei locuinte.
Astfel, beneficiarii primei de stat pentru economii facute la bancile pentru locuinte vor fi doar cei care au economisit cel putin 5 ani sau cei care contracteaza un credit imobiliar, indiferent de varsta, cu conditia sa justifice utilizarea primei in scop locativ, altfel prima este restituita statului.
Sistemul a fost blocat in 2016, dupa ce Curtea de Conturi a blocat aplicarea acesteia, aratand ca prima de stat nu se cuvine tuturor celor care au economist cel putin 5 ani, ci exclusiv celor care si contracteaza un credit imobiliar. In acelasi context, institutia sustinea ca prima de stat nu li se cuvine si clientilor minori (pentru care au incheiat parintii contracte de economisire-creditare) sau persoanelor aflate la pensie, intrucat acestia nu s-ar califica pentru un credit.
Asadar, conform noii legi, sistemul ramane aproape identic, cu diferenta ca beneficiarii trebuie sa utilizeze prima de stat in domeniul locativ. Prima de stat ramane la 25% din suma economisita, dar nu mai mult de 250 de euro pe an. Dobanzile si noile contracte vor fi supuse aprobarii de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Conform Eurostat, Romania are cel mai vechi fond locativ din Europa. Totodata, un sondaj IRSOP arata ca peste 84% dintre romani au cel putin o problema cu locuinta, iar peste 75% mentioneaza ca principala cauza vechimea locuintei si nevoia acuta de reabilitare, renovare si modernizare.
"Plecand de la aceasta realitate credem ca deblocarea sistemului de economisire-creditare va conduce la o imbunatatire a conditiilor locative ale romanilor", apreciaza reprezentantii ABDLR.
Clientii vechi mai asteapta
Ce se intampla, insa, cu clientii vechi, cei care s-au trezit, dupa ani de economisire, ca promisiunile initiale nu se respecta? Produsul a fost promovat, pe partea de economisire, ca avand principal beneficiu prima de la stat care, dupa o perioada de cel putin 5 ani, putea fi folosita, alaturi de suma economisita, in orice scop. De altfel, legea veche nu prevedea obligativitatea justificarii banilor.
Ei bine, acestia asteapta in continuare decizia instantelor, intrucat bancile de locuinte au contestat raportul Curtii de Conturi. In acest moment, cei care au economisit cel putin 5 ani in sistem, isi pot retrage sumele economisite si dobanzile aferente, nu si primele de la stat. Acestea sunt blocate pana la o decizie definitiva in instanta.
De altfel, in acest moment, in sistem functioneaza doar partea de creditare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News