top banner

Cat de mult pot economisi prin schimbarea furnizorului de energie?

29 Mai 2017 | Autor: Alina Simion

Conso.ro pune la dispozitia populatiei primul comparator de energie electrica. Consumatorii casnici pot vedea ca exista diferente destul de mari intre furnizori, care pot chiar depasi 10 lei la valoarea totala lunara a facturii.
De mentionat, odata cu liberalizarea preturilor la energia electrica, si consumatorul casnic poate opta pentru schimbarea furnizorului de energie electrica, pentru a reduce valoarea totala a facturii platite. Diferentele de cost intre cea mai ieftina si cea mai scumpa oferta din piata pot depasi chiar si 20% din valoarea facturii lunare.
Micii consumatori de energie electrica incep sa aiba un cuvant de spus in privinta furnizorului de energie electrica. Piata nu mai este formata doar din cateva companii mari, traditionale, ci numarul furnizorilor care activeaza in acest domeniu a crescut simtitor. In prezent, exista o diversitate de oferte intre care se poate opta pentru a se realiza economii relativ insemnate la factura lunara de energie electrica.
De aceea, este indicat sa se compare ofertele existente, inainte de a se lua o decizie de schimbare a furnizorului. Procesul de migrare este unul gratuit, insa nu neaparat unul simplu, intrucat exista inca o intreaga birocratie pentru a realiza transferul la un alt furnizor.
Valoarea totala a facturii – criteriul de departajare a furnizorilor!
Principalul criteriu care trebuie luat in calcul atunci cand se doreste schimbarea furnizorului de energie electrica este valoarea totala a facturii, intrucat numai aceasta cuprinde toate costurile si tarifele evidentiate in cadrul facturii.
Unul dintre cele mai importante elemente de cost il reprezinta pretul energiei active. Insa exista cazuri in care unii furnizori ofera un pret mai mic al energiei active, in paralel cu perceperea unei taxe zilnice de rezervare.
Mai exact, un furnizor care practica un pret de energie activa de 0,159 lei/kWh, insa impune o taxa zilnica de rezervare de 0,33 lei, ajunge sa fie mai scump decat unul care percepe doar un singur cost reprezentat de pretul energiei active, in valoare de 0,201 lei/kWh.
Pe langa aceste costuri insa, factura mai cuprinde cateva taxe obligatorii, reglementate de stat: tarife de transport si distributie, accize, subventii pentru energia regenerabila (certificate verzi), taxa pentru cogenerarea de inalta eficienta. Acestea au niveluri relativ similare sau chiar identice in multe cazuri, la toti furnizorii din piata. Insa nivelul lor nu este deloc de neglijat, depasind in prezent cu mult costul energiei active si reprezentand, in fapt, cea mai mare parte din valoarea facturii platite de consumatori.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Energie electrica

Alte Articole

Dupa Politie si ANAF, phishingul se poate concentra pe utilitati

Dupa Politie si ANAF, phishingul se poate concentra pe utilitati

Incercarile de jumulire a celor naivi sau neexperimentati pleaca de la solicitati cu iz de credibilitate, bazate pe experienta cotidiana.

22 Oct 2021 | Energie electrica
Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

Consumatorii pot alege furnizorul de gaze naturale, dar nu toate ofertele lansate pana acum sunt suficient de atractive pentru a ne starni o dorinta irezistibila de a migra de la actualul furnizor.

22 Iun 2020 | Energie electrica
Tarife plafonate la gaze si electricitate

Tarife plafonate la gaze si electricitate

Pretul platit de populatie pentru energia electrica si gazele naturale consumate nu va putea depasi 68 de lei/MWh timp de trei ani. Guvernul a luat decizia de a plafona tarifele pentru consumatorii casnici prin Ordonanta 114/2018. Pretul la gaze si electricitate va fi plafonat si pentru firme, insa dupa o formula mai complicata.

09 Ian 2019 | Energie electrica
Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent electric nu mai trebuie privita ca un act unilateral al furnizorului de electricitate. Acum avem posibilitatea sa reactionam daca avem senzatia ca platim prea mult pentru acest serviciu, prin schimbarea companiei cu care lucram. Demersul este gratuit pentru consumator. Ce presupune aceasta schimbare?

07 Noi 2018 | Energie electrica

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul