Conso.ro pune la dispozitia populatiei primul comparator de energie electrica. Consumatorii casnici pot vedea ca exista diferente destul de mari intre furnizori, care pot chiar depasi 10 lei la valoarea totala lunara a facturii.
De mentionat, odata cu liberalizarea preturilor la energia electrica, si consumatorul casnic poate opta pentru schimbarea furnizorului de energie electrica, pentru a reduce valoarea totala a facturii platite. Diferentele de cost intre cea mai ieftina si cea mai scumpa oferta din piata pot depasi chiar si 20% din valoarea facturii lunare.
Micii consumatori de energie electrica incep sa aiba un cuvant de spus in privinta furnizorului de energie electrica. Piata nu mai este formata doar din cateva companii mari, traditionale, ci numarul furnizorilor care activeaza in acest domeniu a crescut simtitor. In prezent, exista o diversitate de oferte intre care se poate opta pentru a se realiza economii relativ insemnate la factura lunara de energie electrica.
De aceea, este indicat sa se compare ofertele existente, inainte de a se lua o decizie de schimbare a furnizorului. Procesul de migrare este unul gratuit, insa nu neaparat unul simplu, intrucat exista inca o intreaga birocratie pentru a realiza transferul la un alt furnizor.
Valoarea totala a facturii – criteriul de departajare a furnizorilor!
Principalul criteriu care trebuie luat in calcul atunci cand se doreste schimbarea furnizorului de energie electrica este valoarea totala a facturii, intrucat numai aceasta cuprinde toate costurile si tarifele evidentiate in cadrul facturii.
Unul dintre cele mai importante elemente de cost il reprezinta pretul energiei active. Insa exista cazuri in care unii furnizori ofera un pret mai mic al energiei active, in paralel cu perceperea unei taxe zilnice de rezervare.
Mai exact, un furnizor care practica un pret de energie activa de 0,159 lei/kWh, insa impune o taxa zilnica de rezervare de 0,33 lei, ajunge sa fie mai scump decat unul care percepe doar un singur cost reprezentat de pretul energiei active, in valoare de 0,201 lei/kWh.
Pe langa aceste costuri insa, factura mai cuprinde cateva taxe obligatorii, reglementate de stat: tarife de transport si distributie, accize, subventii pentru energia regenerabila (certificate verzi), taxa pentru cogenerarea de inalta eficienta. Acestea au niveluri relativ similare sau chiar identice in multe cazuri, la toti furnizorii din piata. Insa nivelul lor nu este deloc de neglijat, depasind in prezent cu mult costul energiei active si reprezentand, in fapt, cea mai mare parte din valoarea facturii platite de consumatori.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News