top banner

Consumatorii de energie care au platit facturi "umflate" vor fi compensati

20 Aprilie 2018 | Autor: Conso

Consumatorii de energie electrica vor beneficia de tarife reduse in perioada urmatoare, ca urmare a unor investigatii derulate de Consiliul Concurentei. Institutia a constatat ca mai multe companii, timp de cativa ani, au trucat o serie de licitatii, fapt care a dus la “umflarea” preturilor pentru consumatorii finali.
 
La inceputul acestui an, Consiliul Concurentei a anuntat ca a sanctionat cu 73 de milioane de lei sase companii din domeniu, printre care si Electrica, pentru incheierea a doua intelegeri anticoncurentiale pe piata comercializarii contoarelor si echipamentelor conexe pentru masurarea energiei electrice.
"Companiile au stabilit modul in care urmau sa participe la licitatii, astfel incat sa nu se suprapuna si fiecare dintre participanti sa castige contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime. Efectele intelegerilor anticoncurentiale au condus la cresterea artificiala a preturilor de achizitie pentru respectivele echipamente, costurile suplimentare fiind translatate catre consumatorii finali care plateau facturi mai mari pentru energia electrica. Vom colabora cu Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pentru recuperarea prejudiciului”, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
Acesta sustine ca actiunile formelor sanctionate au trucat licitatiile la mai multi distribuitori de electricitate si, implicit, au  “umflat“ preturile la consumatorii finali.
”Tarifele acestea “umflate” s-au dus spre clienti. De aceea am sanctionat compania, care raspunde pentru actiunea angajatilor ei”, a explicat presedintele Concurentei.
 
Cum se stabilesc prejudiciile?
Chiritoiu spune ca nu exista o estimare privind prejudiciul creat, pentru ca e vorba de licitatii ce au avut loc de-a lungul mai multor ani, de la infiintarea companiilor. De asemenea, nu exista o estimare in ceea ce priveste procentul de crestere a facturilor.
”Practic, de cand s-au privatizat distributiile, deci vorbim de ani buni in care preturile au fost exagerate. Aici, rolul cheie il va avea ANRE, pentru ca aceasta este menirea lor. Ei pot calcula pretul corect, nu putem noi sa o facem, dar ii putem sprijini cu datele pe care noi le-am obtinut in cursul investigatiilor”, a mai spus Chiritoiu.
Cu toate acestea, prejudiciile se pot recupera scazand tariful de distributie in viitor. “E greu sa dai compensatii pentru trecut, dar cred ca, asa cum ANRE poate spune companiei: ai voie sa cresti tariful cu X lei anul viitor, poate sa ii spuna: nu mai cresti cu X lei, cresti cu X pe 2, pentru ca e de recuperat un prejudiciu din trecut”, subliniaza Chiritoiu.
La randul sau, Niculae Havrilet, consilier al ministrului Energiei si fost presedinte al ANRE, a confirmat ca, in urma investigatiei Consiliului Concurentei pe aceasta piata, consumatorii ar trebui sa simta o scadere a tarifelor de distributie.
"Prin aceasta interventie a Consiliului Concurentei, societatea in cauza trebuie sa refaca tarifele si acest lucru se realizeaza prin scaderea nivelului tarifelor practicate de societate", a spus Havrilet.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Energie electrica

Alte Articole

Dupa Politie si ANAF, phishingul se poate concentra pe utilitati

Dupa Politie si ANAF, phishingul se poate concentra pe utilitati

Incercarile de jumulire a celor naivi sau neexperimentati pleaca de la solicitati cu iz de credibilitate, bazate pe experienta cotidiana.

22 Oct 2021 | Energie electrica
Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

Consumatorii pot alege furnizorul de gaze naturale, dar nu toate ofertele lansate pana acum sunt suficient de atractive pentru a ne starni o dorinta irezistibila de a migra de la actualul furnizor.

22 Iun 2020 | Energie electrica
Tarife plafonate la gaze si electricitate

Tarife plafonate la gaze si electricitate

Pretul platit de populatie pentru energia electrica si gazele naturale consumate nu va putea depasi 68 de lei/MWh timp de trei ani. Guvernul a luat decizia de a plafona tarifele pentru consumatorii casnici prin Ordonanta 114/2018. Pretul la gaze si electricitate va fi plafonat si pentru firme, insa dupa o formula mai complicata.

09 Ian 2019 | Energie electrica
Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent electric nu mai trebuie privita ca un act unilateral al furnizorului de electricitate. Acum avem posibilitatea sa reactionam daca avem senzatia ca platim prea mult pentru acest serviciu, prin schimbarea companiei cu care lucram. Demersul este gratuit pentru consumator. Ce presupune aceasta schimbare?

07 Noi 2018 | Energie electrica

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul