top banner

Viscolul umfla preturile la energia electrica

27 Februarie 2018 | Autor: Conso

Vremea rea da din nou palpitatii consumatorilor de energie electrica, avand in vedere ca, in astfel de perioade, consumul creste si, implicit, preturile. Consumatorii casnici nu sunt afectati in mod direct, pentru ca acestia au un contract in derulare cu pret fix. Poate la urmatoarea negociere.
 
Consumul de energie electrica, la nivel national, a depasit luni, la ora pranzului, nivelul de 9.500 de MW, fiind aproape de cel istoric inregistrat in luna ianuarie 2017, potrivit datelor privind starea sistemului energetic national, postate pe site-ul Transelectrica.
 
In aceste conditii, pretul maxim al energiei a ajuns, luni, la 338 lei/MWh pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU), administrata de OPCOM, insa pretul mediu a fost de 206,55 lei/MWh, in crestere cu 25,6% fata de pretul mediu aferent zilei anterioare.
 
Varfurile de pret din piata energiei nu ar trebui sa se transmita imediat in facturile consumatorilor casnici. Desi de la 1 ianuarie a fost eliminat in totalitate tariful reglementat, ANRE continua sa avizeze tarifele pentru serviciul universal, chiar daca metodologia folosita de catre reglementator s-a schimbat.
 
ANRE ramane prezenta in piata
 
Operatorii din piata spun ca Autoritatea stabileste tarifele o data la 6 luni pentru consumatorii casnici care nu si-au schimbat furnizorul, desi de la 1 ianuarie piata energiei electrice ar fi trebuit sa fie complet dereglementata. Potrivit statisticilor oficiale, la inceputul anului, mai mult de 90% dintre consumatori ramasesera fideli vechilor furnizori, neexprimandu-si dorinta de a intra in piata concurentiala. Contractele acestora de furnizare de energie electrica se deruleaza in continuare in baza serviciului universal, iar tarifele vor fi in continuare avizate de catre ANRE.
 
Reguli noi si in Europa
 
Si la nivel european se iau masuri pentru protectia consumatorilor casnici de energie electrica. Comisia parlamentara pentru energie din cadrul Parlamentului European a aprobat, recent, noi reguli cu privire la drepturile consumatorilor. Acestea se refera la accesul la siturile de comparare a preturilor energiei electrice, monitorizarea energetica si energia produsa acasa.
 
Printre altele, normele europene prevad si posibilitatea ca energia produsa acasa si neconsumata sa fie vanduta in reteaua nationala. Prevederea exista si in Romania, insa este iaplicabila pentru ca Ministerul Finantelor nu a identificat modul in care poate fi impozitata aceasta activitate.
 
In plus, norma europeana stabileste ca furnizorii de energie pot fi schimbati in 24 de ore, fara taxe, cu exceptia cazului in care doresc incheierea prematura a unui contract pe durata determinata. In acest caz, taxele vor trebui sa fie limitate, iar contractele care le includ vor trebui sa le ofere consumatorilor avantaje tangibile in schimb. 
 
Totodata, consumatorii trebuie sa aiba acces la informatii privind preturile, in momentul in care aleg un nou furnizor, astfel ca deputatii europeni doresc sa se asigure ca cetatenii UE beneficiaza de acces gratuit la cel putin un site de comparare a preturilor, care sa respecte standardele minime de calitate.
 
De asemenea, clientii vor putea solicita un contor inteligent care sa prezinte consumul de energie si costul in timp real si care poate fi citit de la distanta. Acestea ar trebui instalate in conditii echitabile in termen de trei luni de la data solicitarii. In aceste conditii, tarile membre trebuie sa asigure lansarea de contoare inteligente, dar nu sunt obligate sa finanteze instalarea lor in cazul in care costurile depasesc beneficiile.
 
Pentru a intra in vigoare, noile reguli trebuie adoptate in plenul Parlamentului European.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Energie electrica

Alte Articole

Dupa Politie si ANAF, phishingul se poate concentra pe utilitati

Dupa Politie si ANAF, phishingul se poate concentra pe utilitati

Incercarile de jumulire a celor naivi sau neexperimentati pleaca de la solicitati cu iz de credibilitate, bazate pe experienta cotidiana.

22 Oct 2021 | Energie electrica
Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

Consumatorii pot alege furnizorul de gaze naturale, dar nu toate ofertele lansate pana acum sunt suficient de atractive pentru a ne starni o dorinta irezistibila de a migra de la actualul furnizor.

22 Iun 2020 | Energie electrica
Tarife plafonate la gaze si electricitate

Tarife plafonate la gaze si electricitate

Pretul platit de populatie pentru energia electrica si gazele naturale consumate nu va putea depasi 68 de lei/MWh timp de trei ani. Guvernul a luat decizia de a plafona tarifele pentru consumatorii casnici prin Ordonanta 114/2018. Pretul la gaze si electricitate va fi plafonat si pentru firme, insa dupa o formula mai complicata.

09 Ian 2019 | Energie electrica
Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent electric nu mai trebuie privita ca un act unilateral al furnizorului de electricitate. Acum avem posibilitatea sa reactionam daca avem senzatia ca platim prea mult pentru acest serviciu, prin schimbarea companiei cu care lucram. Demersul este gratuit pentru consumator. Ce presupune aceasta schimbare?

07 Noi 2018 | Energie electrica

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul