Pana la finalul anului, Ministerul Afacerilor Europene si-a propus sa renegocieze cu Comisia Europeana alocarea fondurilor destinate Romaniei, catre proiecte unde cererea de finantare este ridicata.
“Sunt unele programe care merg foarte bine, sunt unele programe care nu sunt la fel de solicitate, si atunci trebuie sa negociem cu UE realocarea unor bani”, a precizat premierul Emil Boc in fata Parlamentului, inaintea votului final privind infiintarea Ministerului Afacerilor Europene.
Premierul a dat ca exemplu programele de reabilitare termica a blocurilor, unde sunt necesare mai multe fonduri, ce ar putea fi obtinute prin realocare.
In prezent, Romania are alocate 19 miliarde euro. Dintre acestea, 14 miliarde reprezinta contracte de finantare deja semnate, in faza de implementare, iar 2,8 miliarde euro au fost deja platite.
Situatia este mult imbunatatita fata de finalul anului 2008, cand nivelul contractelor semnate era de 1,3 miliarde euro iar platile se ridicau la 156 milioane euro.
In ciuda accelerarii procesului, Romania se afla inca in coada clasamentului european privind absorbtia fondurilor iar sumele alocate au devenit cu atat mai necesare cu cat economia are nevoie de finantari suplimentare pentru a-si reveni.
In plus, neregulile semnalate la alocarea fondurilor ar putea sa coste economia Romaniei o parte din banii destinati.
“Ne indreptam spre o crestere economica superioara, in 2012, coboram cu deficitul bugetar în jur de 3%, avem nevoie, in condiţiile acestea, in care, in Europa, vedeti ce se intampla in Grecia, vedeti in zona euro, lucrurile nu merg in directia buna”, a mentionat Boc.
Pe de alta parte, ministrul de resort, Leonard Orban, a declarat ca isi propune ca in ceea ce priveste fondurile alocate pentru politica de coeziune, rata de absorbtie sa creasca la minimum 20%.
O alta prioritate a ministerului este finalizarea modificarilor in sistemul de gestiune al achizitiilor publice, astfel incat sa fie reluat procesul de transmitere a facturilor catre Comisia Europeana.
“Intai, clarificam chestiunile interne, in special legate de procesul de achizitii publice si, ulterior, vom reincepe acest proces de transmitere a facturilor. Estimarile mele sunt ca, cel mai devreme, in cursul lunii noiembrie, vom relua acest proces”, a precizat ministrul Orban.
Guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, infiintarea Ministerulului Afacerilor Europene, care va avea ca si principale atributii gestionarea procesului de coordonare al afacerilor europene si coordonarea pe orizontala a gestiunii procesului de absorbtie a fondurilor comunitare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News