Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.
Programul guvernamental elaborat prin ordonanta de urgenta publicata la sfarsitul lunii august in Monitorul Oficial presupune subventionarea costurilor de creditare si a celor de garantare pentru finantarile tip factoring.
Prin factoring, IMM-urile se asigura ca pot incasa la timp sau chiar în avans facturile emise beneficiarilor serviciilor sau produselor livrate iar banca ce ii finanteaza ofera ?i administrarea creantelor, contactand beneficiarii ?i amintindu-le ca au de efectuat platile respective.
In expunerea de motive din respectiva ordonanta de urgenta se arata ca IMM-urile reprezinta un segment important din PIB, ca acestea se confrunta cu dificultati economice in contectul pandemiei, ca decalajul intre incasari si plati are tendinta sa creasca iar potentialul serviciilor de factoring nu este folosit corespunzator in Romania (in vreme ce 25% din PIB este exprimat in valori facturate, numai 2% din PIB il reprezinta finantarile tip factoring).
Garantii de stat pentru jumatate din finantarile acordate
Programul consta in acordarea de garantii de stat pentru fiecare beneficiar participant in program pentru finantarile tip factoring obtinute in baza facturilor primite de acesta de la beneficiarii serviciilor sale.
Statul prin Ministerul Finantelor va garanta 50% din valoarea finantarii tip factoring (exclusiv dobanzile si comisioanele), cu posibilitatea prelungirii acestei garantii de maxim 3 ori pe perioade de pana la 12 luni (perioada intiala de acordare este tot de 12 luni). Valoarea plafonului de garantare este de maxim 5 milioane lei/beneficiar iar valoarea maxima a unei garantii pentru un singur debitor cedat in procesul de factoring este de 750.000 lei.
Suplimentarea plafoanelor de garantare se poate realiza la cererea finantatorului, dar numai dupa epuizarea a 80% din plafonul initial si fara depasirea pragului de 5 milioane lei/beneficiar.
Subventionare a costurilor finantarii si a comisioanelor de risc
In plus fata de garantarea finantarilor tip factoring, statul prin Ministerul Finantelor va acorda granturi care sa acopere jumatate din costurile de finantare-e vorba de dobanda solicitata de banci si de comisionul de factoring aferent serviciilor de colectare si administrare de creante de catre banci.
De asemenea, Ministerul Finantelor va acorda granturi si pentru jumatate din costurile de garantare. E vorba de comisionul de risc (datorat Ministerului Finantelor) si comisionul de gestiune (datorat FNGCIMM).
Data pana la care se pot acorda garantii si granturi in baza acestei scheme de ajutor de stat este 31 decembrie 2020 iar data pana la care se pot efectua plati care sa acopere costurile de garantare si finantare este de 31 octombrie 2021. Dupa incheierea schemei de ajutor de stat beneficiarii vor datora dobanzi si comisioane finantatorilor si comisioane de risc si gestiune, ca si pana la lansarea IMM Factor.
Ce companii sunt eligibile in program
Beneficiarii acestui program guvernamental trebuie sa fie eligibili conform reglementarilor interne ale finantatorilor si nu trebuie sa se afle in litigiu (ca parat) cu Ministerul Finantelor, sa nu se afle in dificultate financiara, sa nu aiba credite restante in ultimele 6 luni si obligatii fiscale restante, sa nu inregistreze popriri pe conturi, sa nu figureze cu incidente majore privind biletele la ordin si sa nu aiba interdictie de a emite cecuri.
Sumele rezultate din executarea garantiilor de stat acordate de FNGCIMM in numele statului se platesc finantatorului de catre Ministerul Finantelor urmand ca ANAF sa se indrepte asupra beneficiarilor programului ajunsi in aceasta postura pentru recuperarea creantelor (pana la executarea datoriilor, se datoreaza dobanzi si penalitati).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News