IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.
Cateva mii de solicitari au fost depuse in sistem doar in prima ora de la activarea aplicatiei.
Inscrierile in program se fac direct pe site-ul
IMM Invest fiind eligibile companiile cu pana la 250 de angajati, o cifra de afaceri de pana la 50 de milioane de euro si active de pana la 43 milioane euro.
Statul a alocat un plafon de 15 miliarde de lei pentru acest program, in care IMM-urile pot contracta credite de pana la 10 milioane de lei pentru investitii si de maxim 5 milioane lei pentru capital de lucru, cu garantii de stat de 80-90% prin FNGCIMM si cu dobanda subventionata (zero) pana la finalul acestui an.
Subventionarea dobanzii si a comisioanelor aferente creditelor mai poate continua totusi si in urmatorii doi ani daca cresterea economica se va situa sub cea din 2020. Dupa aceasta perioada, beneficiarul isi plateste singur dobanda (algoritmul de calcul este Robor la 3 luni plus 2%).
Durata finantarii este de 36 de luni pentru creditele pentru capital de lucru, cu posibilitate de prelungire pentru inca 36 de luni, iar pentru creditele de investitii de 72 de luni, cu posibilitatea acordarii unei perioade de gratie de maxim 18 luni.
Criteriile de eligibilitate, pe langa dimensiunea afacerii si numarul de angajati, au in vedere ca solicitantul sa nu mai fi primit ajutor de stat pentru aceleasi costuri eligibile, sa nu aiba imprumuturi restante si sa se angajeze ca nu va disponibiliza personal pana la finalul anului 2020.
Suma acordata fiecarui solicitant depinde de dimensiunea busines-ului, repere pentru stabilirea acesteia fiind fondul de salarii si cifra de afaceri.
Dupa depunerea cererii de finantare in sistem si precizarea unui posibil finantator (sunt 22 banci inscrise in program), mingea se muta in terenul bancilor, care vor trebui sa selecteze afacerile viabile care urmeaza sa primeasca imprumuturile garantate de stat.
Solicitantii care sunt respinsi de o anumita banca pot transmite prin email la imminvest@fngcimm.ro o cerere de deblocare, urmand sa retrimita cererea de finantare spre alta banca.
Pasi ce trebuie parcusi la solicitarea unei finantari de catre IMM-uri:
-IMM-ul intra in aplicatia disponibila pe portalul www.imminvest.ro si isi face un cont de utilizator
-Completeaza formularul pus la dispozitie pe site-ul imminvest.ro apoi ataseaza copie CI, copie CUI si formularul completat ?i scanat;
-Solicita unul sau mai multe credite pentru investitii/ linii de credit pentru capital de lucru;
-Aplicatia va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuarii inregistrarii;
-FNGCIMM va emite acordul de principiu privind eligibilitatea in cadrul programului si un numar de inregistrare, dupa verificarea informatiilor furnizate de catre potentialul beneficiar;
-FNGCIMM pune online la dispozitia institutiei de credit selectate documentele inregistrate de catre IMM, precum si acordul de principiu privind eligibilitatea beneficiarului aplicant;
-Institutia de credit analizeaza cererea de finantare si adopta intern decizia de acordare a creditului de investitii/ liniei de credit, conform solicitarii beneficiarului;
-Institutia de credit aproba creditul si transmite FNGCIMM. solicitarea privind acordarea garantiei de stat.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News