top banner

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

19 Decembrie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

Foto Unsplash.com

Deteriorarea deficitelor, incetinerea economiei, cresterea costurilor de refinantare si o politica fiscala mai restrictiva ar putea determina investitorii locali sa nu mai mizeze doar pe active in lei.
Pana acum se stie ca deficitul bugetului public va depasi 8% pe final de an, cu sanse sa sarim chiar de 9%. Programul negociat cu oficialii europeni vizeaza o reducere graduala a acestuia timp de 7 ani, pana sub pragul de 3%, dar problema care se pune in acest moment este ca nici cresterea economica nu mai ajuta (sub 1% din PIB in trimestrul al treilea). 
In lipsa cresterii economice, autoritatile vor trebui sa taie mai mult din cheltuielile statului, iar orice reducere a veniturilor consumatorilor va afecta la randul sa cererea si deci se vor incasa venituri mai mici din consum si asa apare o spirala periculoasa. 
Oricum, modelul de crestere economica sprijinit de autoritati in ultimii ani (in lipsa unor exporturi masive, ne-am bazat cresterea economica pe consumul intern, stimulat de cresterile de salarii) isi arata limitele fix in momentul in care Romania ruleaza deficite ingrijoratoare in zona contului curent si al bugetului public, costurile de refinantare urcand la randul lor. 
Acest fapt se vede de altfel in cresterea dobanzilor la obligatiunile de stat, atat pe piata interna (la licitatiile pentru banci si in ofertele pentru populatie-Tezaur si Fidelis), cat si pe cea externa. 
Solutia ar putea sa fie un program de austeritate dur, demarat probabil dupa viitoarele alegeri prezidentiale (iata ca nici in 2025 nu am scapat de alegeri) din primavara, fapt ce va afecta apetitul investitional pentru activele romanesti, cu atat mai mult cu cat exista si un potential de depreciere al leului in raport cu euro.
Sfatul pentru 2025 ar fi deci sa ne diversificam mai mult portofoliile de investitii, incluzand active atat in lei, cat si in alte valute. Obligatiunile in euro se pot cumpara de la BVB, chiar in aceste momente fiind in derulare o noua emisiune Fidelis (dobanzi in euro de 3,75% la 2 ani si 5,75% la 7 ani). Pentru plasamentele in actiuni si ETF-uri se pot folosi si alte piete de capital.
Care vor fi domeniile cu potential de crestere in 2025?
Platforma de tranzactionare Freedom 24 a lansat recent raportul „Stock Market Outlook” pentru 2025, unde sunt urmarite tendintele ce vor influenta evolutia burselor si se evidentiaza industriile cu cel mai mare potential de crestere in anul ce urmeaza.
Astfel, se preconizeaza ca indicele S&P 500 va inregistra randamente mai modeste in 2025, dupa doi ani consecutivi de crestere de peste 20%. Analistii estimeaza ca indicele va incheia anul 2024 in intervalul 6500-7000 de puncte, ceea ce ar reprezenta o crestere cuprinsa intre 11% si 17% fata de nivelurile actuale.
Vom avea de asemenea o crestere a investitiilor cu venit fix. Stabilizarea ratelor in 2025 va creste atractivitatea obligatiunilor, in special a celor de tip investment grade si cu randament ridicat pe termen scurt, subliniind focusul investitorilor pe protejarea portofoliului de incertitudinile economice globale.
In contextul in care unele segmente ale pietei din SUA sunt supraevaluate, investitorii isi vor indrepta tot mai mult atentia spre Europa, Asia si pietele emergente, care ofera potential de crestere in sectoare precum energia regenerabila, inovatia in medicina si productia localizata.
Tensiunile geopolitice vor determina companiile sa adopte strategii de productie localizata sau in regiuni aliniate geopolitic, pentru a reduce riscurile. Aceasta tendinta creeaza oportunitati de investitii in centre de productie localizate din piete stabile, precum Asia de Sud-Est, Europa de Est si parti din America Latina.
Accentul administratiei Trump pe suveranitatea financiara si leadership tehnologic poate transforma SUA intr-un hub global pentru blockchain. La acestea se adauga interesul in crestere pentru active tokenizate, plati transfrontaliere si monede stabile.
Informatiile si interpretarile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul