Atunci cand ne gandim la un investitor avem imaginea unei persoane care tranzactioneaza in mod activ la bursa. In realitate, ne-am transformat cu totii in investitori atunci cand am aderat la un fond de pensii private sau am achizitionat o asigurare de viata, chiar daca agentul de vanzari ne-a prezentat produsul ca o solutie de economisire.
Judecand dupa numarul de persoane care tranzactioneaza la bursa sau fac plasamente la fondurile mutuale, am putea spune ca romanii sunt putin speriati de investitii. Termenul este asociat cu posibilitatea de a pierde banii, asa ca nu multi se incumeta sa riste in speranta unui castig potential.
Pe de alta parte, termenul de “economisire” este mult mai prietenos. Acesta denota siguranta ca iti vei recupera nu numai banii depusi, dar si ca vei obtine un castig frumos dupa o anumita perioada de timp.
Termenul a ajuns insa sa fie folosit mult prea frecvent, in special pentru produse care nu au nicio legatura cu solutiile de economisire.
Fondurile de pensii private ne atrag cu expresii de genul: “in momentul pensionarii dispui de banii economisiti de tine in acest scop de-a lungul anilor” sau “este o varianta de economisire pe termen lung avantajoasa”.
De asemenea, companiile de asigurare vand produse denumite ca “planuri de economisire”, dar al caror castig depinde de “profitul care poate fi obtinut in urma investitiilor facute de expertii nostri”.
Cum deosebim investitiile de economisire?
In realitate, cei care cumpara aceste produse devin fara sa vrea investitori, in acceptiunea Comisiei Europene. Aceasta analizeaza posibilitatea reglementarii serviciilor financiare cu componenta de investitii, destinate vanzarii catre publicul larg.
In viziunea Comisiei, un serviciu financiar are o componenta investitionala daca suma finala platita depinde de modul in care fluctueaza pretul titlurilor in care s-au plasat banii sau de castigul obtinut prin investirea banilor.
Prin urmare, chiar si produsele financiare care ne garanteaza ca vom primi inapoi cel putin suma platita initial sau care asigura un randament minim sunt considerate ca o forma de investitie.
Cei care cauta solutii de economisire ar face bine sa se limiteze la serviciile oferite de banci, prin depozite la termen si conturi de economii.
Pe viitor, s-ar putea ca asigurarile de viata sa nu mai poata fi vandute precum solutii de economisire, deoarece Comisia Europeana isi doreste mai multa transparenta in aceasta zona. Asiguratorii ar putea ajunge sa adopte restrictiile impuse de directivele europene aplicabile fondurilor mutuale.
Obiectivul Comisiei este stabilirea unui set de informatii precontractuale clare, astfel incat cumparatorii sa fie informati despre riscurile asumate. Mai mult, se are in vedere chiar realizarea unui chestionar obligatoriu inaintea vanzarii, pentru determinarea tolerantei la risc a clientilor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News