Instabilitatea economica a dat o nota negativa bursei si in sedinta de luni, insa corectiile au fost mult limitate fata de zilele anterioare, la 1,2%. Vineri, pierderile generale urcasera la 4,5%.
Si SIF-urile s-au aliniat pietei si au pierdut 1,3%, in conditiile in care cu numai o sedinta inainte suferisera pierderi masive - de 9,4%.
“Pe ansamblu cresterea taxelor este de mai mica amploare decat anticipa piata vineri. Investitorii care au vandut intuiau atat o crestere a TVA cat si a impozitului pe venit. Ca atare situatia de acum nu este chiar atat de negativa pe cat se estima in cursul sedintei bursiere de vineri”, se arata intr-un raport bursier realizat de KTD Invest.
Cu toate acestea, contextul local ramane negativ si apasator, se mai arata in acel raport. Lichiditatea bursiera a fost destul de scazuta, 6,7 milioane euro, pe fondul nesigurantei resimtite de investitori, care evita sa-si asume acum decizia de a intra la cumparare pe actiuni romanesti.
O treime din totalul rulajelor reprezinta tranzactii cu titluri SIF5 Oltenia, care a scazut cu 1,6%. Topul celor mai active actiuni din piata este completat de SIF2 Moldova si SIF3 Transilvania, distanta este considerala fata de locul I. Investitorii au facut transferuri sub 1 milion de euro pe fiecare dintre acestea.
In total, in numai 5 sedinte, SIF-urile au pierdut peste 15%, stand sa sparga din nou pragul de 20.000 de puncte.
“Perspectiva pe termen scurt si mediu insa s-a schimbat ca urmare a conjuncturii macro-economice a Romaniei si ca atare acum nu mai avem motive solide sa ne asteptam la evolutii pozitive pentru urmatoarele saptamani”, au precizat specialistii KTD, in conditiile in care cu numai o saptamana erau destul de optimisti chiar si pentru evolutia bursei in luna iulie.
Evolutia principalilor indici interni si internationali poate fi urmarita in sectiunea
Investitii.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News