Ofertele publice de vanzare ale unor companii permit oricarei persoane interesate sa devina actionar, chiar si fara a fi jucator la bursa. Cea mai recenta oferta, a companiei Transelectrica, a readus in atentie acest mecanism si pune la dispozitie 15% din capitalul companiei oricui este interesat.
Pe 14 martie, a inceput
oferta publica de vanzare pentru 15% din actiunile Transelectica. Statul scoate pe piata un pachet in incercarea de a indeplini o parte din criteriile privind privatizarea companiilor mari.
Numarul total al actiunilor ce urmeaza a fi vandute se ridica la aproape 11 milioane, fiecare avand o valoare nominala de 10 lei. Oferta se va derula incepand cu data de 14 martie pana pe 27 martie inclusiv, respectiv pe parcursul a 10 zile lucratoare.
Cei interesati pot subscrie in unitatile BCR selectionate si indicate in prospect. De asemenea, Intercapital Invest si Swiss Capital sunt membri ai sindicatului de intermediere si ofera posibilitatea de subscriere.
Subscrierea se realizeaza prin completarea unui formular si achitarea sumelor aferente fie prin depunere de numerar, fie prin virament bancar intr-unul din conturile colectoare deschise la BCR sau BRD.
Transele de alocare a actiunilor
Oferta este impartita in 2 transe:
- 90% din actiuni sunt destinate marilor investitori (cei care fac achizitii mai mari de 500.000 lei);
- 10% din actiuni vor fi alocate micilor investitori (pentru subscrieri mai mici de 500.000 lei).
In cazul in care o transa este suprasubscrisa, iar cealalta este insuficient subscrisa, actiunile nealocate se vor distribui in cealalta transa, unde s-au inregistrat cereri mai multe.
Cum este pretul influentat de cerere?
In cazul ofertei Transelectrica, cei interesati pot sa opteze sa cumpere actiuni la orice pret situat intre 14,90 si 19,20 lei/actiune, inclusiv capetele intervalului.
Pretul de oferta, la care se va realiza efectiv alocarea, va fi determinat la 2 zile lucratoare dupa inchiderea ofertei, pe baza tuturor subscrierilor valide. El va fi diferentiat pe fiecare transa.
Pretul final va fi stabilit astfel incat sa permita vanzarea intergrala a tutror actiunilor pe fiecare transa. In acest caz, vor putea exista 2 situatii la nivelul fiecarei transe:
- oferta este suprasubscrisa (cererea depaseste oferta)
Oferta va fi alocata alegand subscrierile cu cele mai mari preturi, pana cand se epuizeaza actiunile scoase la vanzare. Ultima subscriere aleasa va reprezenta pretul de oferta, la care se vor aloca toate actiunile din transa. Astfel, investitorii care au ales sa subscrie la pretul maxim pot ajunge ca in final sa plateasca un pret mai mic.
Pe de alta parte, cei care au subscris la un pret prea mic, nu vor putea cumpara nicio actiune.
- oferta este insuficient subscrisa (cererea este mai mica decat oferta)
In acest caz, pretul de oferta va fi egal cu cel mai mic pret indicat de un investitor. Prin urmare, daca a existat o actiune subscrisa la 14,9 lei, atunci acesta va fi pretul de vanzare final.
Acest pret va fi platit de toti investitorii din transa respectiva, chiar daca au optat initial pentru a cumpara la un pret mai mare.
Conditia este ca cel putin 70% dintre actiuni sa fie subscrise. In caz contrar, oferta se anuleaza, iar toti investitorii isi vor primii bani inapoi.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News