Boom-ul creditarii a adus in prim-plan anii trecuti intermedierile financiare si companiile din domeniul constructiilor. Supraindatorarea din economie ne indeamna sa privim si in alta directie: mici afaceri ce comercializeaza si produc bunuri si servicii elementare, cu o politica buna de dividende si o evolutie previzibila a profitului.
Daca pericolul fast-food-ului e constientizat de tot mai multi, in ceea ce priveste bursa, maniera nesanatoasa de crestere a profitabilitatii unor domenii in ultima vreme ( “fast-money”) n-a trezit nelinisti prea mari, mai ales ca “traieste clipa” e o buna deviza pentru speculatori.
In consecinta, BVB este dominata de companiile financiare (SIF-uri, BRD, TLV, BCC, BRK), de altfel domeniile-vedeta din economia romaneasca dinainte de criza, orientate in principal spre finantarea consumul pe datorie (SIF-urile au grosul portofoliului expus pe banci).
Exista insa alternative mai putin cunoscute la intermedierile financiare, cu perspective stabile pe termen mediu? M-am oprit asupra catorva societati de pe Rasdaq, neinteresante pentru speculatori din cauza volumelor mici, dar care reprezinta un pariu de luat in considerare pentru cei care vor sa ia parte la o afacere si nu sa sperculeze doar oscilatiile cotatiilor bursiere.
Alternative la “vedetele” BVB
Gastronom Buzau. Inchiriaza spatii comerciale. A platit dividende de 2,6 lei/actiune in 2007 si 6,2 lei/actiune in 2008. Capitalizarea la sfarsitul lunii mai era de 7,8 milioane lei, iar pretul unei actiuni de 25,7 lei. Profitul din 2009 a fost de 1,47 milioane lei
COMPREP Ploiesti asigura servicii aferente extragerii petrolului si gazelor naturale. Ultima cotatie din mai a fost de 9 lei/actiune iar capitalizarea companiei era de 6,3 milioane lei. In 2008 si 2009 a dat dividend de 1,4 lei/actiune si a avut un profit de 2,4 milioane lei.
Romnav Braila se ocupa cu transportul de marfa pe cai navigabile interne. Capitalizare de 12,7 milioane lei la ultimul pret al actiunii din mai, de 5,85 lei. Profit de 2 milioane lei in 2008 si 4 milioane in 2009.
Emailul Medias produce, previzibil, oale emailate. Profit de 1,6 milioane lei in 2008 si de 2 milioane in 2009, capitalizare bursiera de 11,7 milioane lei, la ultima cotatie de 4,65 lei. Dividend de 0,7 lei in 2008 si 0,2 lei in 2009.
Semrom Muntenia. Compania detinuta de SIF Muntenia are ca obiect de activitate comertul cu cereale si seminte. Capitalizare de 31,5 milioane lei la ultimul pret din 31 mai de 2,65 lei/actiune. Dupa un profit exceptional de 15,5 milioane lei in 2007, a coborat stacheta la 5,3 milioane in 2008 si 4,7 milioane lei in 2009. Dividendul din 2009 este insa de 0,7 lei, in crestere fata de 2008 (0,13 lei) si 2007 (0,12 lei/actiune), datorita faptului ca o parte mai mare din profit-aproape integral de fapt-a fost distribuit ca dividende.
De urmarit de asemenea simboluri precum ELGS, BAME, BATV, PELA
Sfaturi suplimentare: evitati “E”-urile!
Am vorbit pana acum de societati mici, cu randament la dividend mai bun decat vedetele BVB si, in opinia mea, cu perspective mai optimiste decat cele ale sectorului financiar.
Ce alt sfat pentru o investitie “eco” la bursa se poate da? Evitati produsele derivate. Fie in varianta lor “soft” precum contractele futures si options, fie CFD, fie nevinovatele depozite “garantate” cu dobanda legata de un produs derivat.
Cand valoarea derivatelor la nivel global o depaseste de cateva ori pe cea a PIB-ului planetar, avem o problema iar riscul de contraparte este considerabil. Derivatele sunt un fel de “E”-uri in materie de investitii bursiere, daca tot am vorbit la inceputul acestui articol de fast-food-uri.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News