Pentru a afla exact ce actiuni detineti si numarul acestora trebuie sa contactati
Depozitarul Central si sa obtineti un extras de cont pentru actiunile detinute.
Pasul urmator este de a lua legatura cu societatea emitenta a actiunilor pentru a afla ce dividende a distribuit catre investitori in ultimii ani si modalitatile prin care puteti intra in posesia acestora.
In general, societatile recurg la mai multe modalitati de plata a devidendelor, in functie de propria politica.
Cea mai uzuala si mai simpla este prin intermediul transferului bancar. Pentru aceasta beneficiarul trebuie sa indice un cont bancar in care este de acord sa primeasca banii.
Daca nu exista un cont bancar, plata dividendelor se poate face prin mandat postal, caz in care beneficiarii vor suporta taxele postale aferente. In acest caz, actionarii trebuie sa se asigure ca adresa inscrisa in Registrul Actionarilor este cea corecta.
De asemenea, daca respectiva societate are o conventie cu o banca, sumele cuvenite pot fi ridicate de la unitatile respectivei inititutii financiare. In plus, anumite societati permit incasarea dividendelor si prin casierii proprii sau la diverse puncte de lucru.
In unele cazuri, exista anumite conditii pentru utilizarea fiecarei din modalitatile de mai sus.
Spre exemplu, prin casierii se platesc dividende in numerar doar pana la o anumita suma. Actionarii care au de incasat valori mai mari trebuie sa recurga la transfer bancar sau la mandat postal.
De mentionat ca beneficiarii dividendelor au la dispozitie doar 3 ani pentru a le incasa de la momentul aprobarii lor. Dupa trecerea acestei perioade, dreptul de a ridica dividende se prescrie.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News