top banner

Care este diferenta intre un fond deschis si unul inchis de investitii?

28 Octombrie 2010 | Autor: Nicu Grigoras

Cea mai importanta clasificare a fondurilor de investitii este cea care le deosebeste in fonduri de investitii deschise sau intr-un limbaj mai specific Organisme de Plasament Colectiv in Valori Mobiliare (OPCVM) si fonduri de investitii inchise sau denumirea legala Alte Organisme de Plasament Colectiv (AOPC).
Fondurile de investitii deschise denumite si fonduri mutuale se caracterizeaza prin emisiunea continua de unitati de fond. Mai exact, pentru fiecare investitor care doreste sa-si plaseze banii intr-un fond mutual se emit noi titluri. Fondul este obligat sa rascumpere titlurile de la investitor, in cazul in care acesta doreste sa se retraga. In concluzie unitatile de fond nu se schimba in mod liber pe o piata organizata (ca de exemplu bursa de valori) sau direct intre persoane interesate, ci pot fi cumparate sau rascumparate numai de la/de catre fond care le emite.
In cazul unui fond de investitii inchis operatiunile de subscriere sau rascumparare se pot face doar la anumite momente stabilite prin prospectul de emisiune. Dezavantajul lipsei de lichiditate a investitiilor in fondurile inchise poate fi compensat de o eventuala listare a acestora la bursa, operatiune care face posibila tranzactionarea unitatilor de fond la fel ca actiunile oricarei societati listate. In acest moment in Romania exista 14 fonduri de investitii inchise dintre care doar patru sunt listate la cota BVB.
O alta diferenta majora intre cele doua tipuri de fonduri este politica de investitii. Limitele investitionale pentru ambele tipuri de fonduri sunt reglementate prin lege. Fondurile deschise trebuie sa respecte anumite limite investitonale mai stricte in timp ce fondurile inchise pot avea o politica de investitii mai permisiva.
Limitele investitionale sunt definite si prin prospectul de emisiune al fiecarui fond. In acest fel limitele investitionale impuse prin prospect clasifica fondurile deschise in mai multe categorii. In acest moment in Romania exista 53 de fonduri deschise dintre care 23 sunt fonduri diversificate, 12 sunt fonduri de actiuni, 7 fonduri monetare, 5 fonduri care investesc in obligatiuni si 1 care investeste in alte fonduri in timp ce 5 fonduri sunt clasificate in categoria alte fonduri.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul