Fondul Proprietatea a fost inregistrat oficial la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Listarea la bursa urmeaza sa fie facuta dupa numirea oficiala ca administrator a Franklin Templeton.
Prin aceasta autorizare, Fondul Proprietatea devine un fond inchis de investitii destinat publicului, reglementat in conformitate cu legislatia europeana. Aceasta era o conditie obligatorie pentru listarea si numirea oficiala a societatii Franklin Templeton ca administrator.
In mod normal, listarea ar trebui sa fie efectuata in 3 luni de la numirea Franklin Templeton in cadrul adunarii generale a actionarilor, convocata in datele de 6 si 17 septembrie.
“Inregistrarea la CNVM este o veste foarte buna, insa va insemna ca si cheltuielile Fondului vor creste substantial cu taxa care va fi platita catre Comisie, raportata la activele nete lunare. Cea mai importanta informatie o reprezinta insa valorea activului net (VAN) si valorea unitara a activului net (VUAN), certificate de catre banca depozitara, care vor reprezenta primul reper oficial privind valoarea justa a activelor fondului”, a precizat Mihai Caruntu, sef departament cercetare piata de capital, in cadrul BCR.
Pe de alta parte, Fondul Proprietatea va avea o organizare si metoda de evaluare a activelor similare cu a celor 5 SIF-uri. Va exista totodata un consiliu care va reprezenta interesele investitorilor in relatia cu Fondul
Caruntu este de parere ca listarea Fondului va creste cu 50% adancimea bursei de la Bucuresti, prin faptul ca va juca un rol major in atragerea de investitori straini, pentru care principala problema este lipsa unor emitenti cu lichiditatea si talia adecvata.
“Franklin Templeton va face practic lobby indirect pentru intreaga piata de capital romaneasca, cand va prezenta Fondul Proprietatea”, a adaugat Mihai Caruntu.
Fondul Proprietatea a fost constituit in scopul acordarii despagubirilor aferente imobilelor care nu pot fi restituite in natura.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News