Ultimele reglementari ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) permit distribuirea unitatilor de fond prin diverse canale alternative. Aceste facilitati ar putea duce in timp la cresterea numarului de investitori in fonduri, a activelor totale ale fondurilor de investitii si in consecinta la cresterea atractivitatii pietei de capital.
Pana acum cateva luni, investitorii in fonduri mutuale aveau o singura modalitate de a investi, prezenta la sediu. Aceasta modalitate clasica implica deplasarea investitorului la sediul administratorului sau dupa caz la sediul retelei de distributie (de obicei una sau mai multe retele bancare). Prezenta la sediu ingreuneaza de multe ori procesul de investitii si poate duce la pierderea momentului oportun de subscriere sau rascumparare. Societatea evolueaza, mijloacele de comunicare devin tot mai facile, tranzactionarea actiunilor a devenit in ultimii ani mult mai accesibila, era timpul ca si investitiile in fondurile mutuale sa fie la indemana oricui.
Subscrierile online sau telefonice, dar si vanzarea unitatilor de fond prin agenti de distributie sunt noile metode prin care cei interesati pot investi in fonduri mutuale. Mobilitatea investitorilor va creste considerabil, acest tip de investitii fiind in acest moment la indemana tuturor celor interesati. Odata cu aparitia acestor noi canale de distributie disponibile pentru toti administratorii atractivitatea fondurilor de investitii poate creste simtitor in perioada urmatoare.
Dintre toate aceste canale alternative, serviciile de operatiuni prin internet vor fi probabil cele mai folosite. Utilizand un astfel de sistem online exista avantajul de a efectua operatiuni de investire sau retragere de bani oricand prin intermediul internetului. In acelasi timp investitorii in fonduri care au acces la un cont online, pot sa isi urmareasca in orice moment situatia investitiilor la zi. In acest fel, operatiunile devin mult mai usor de facut, dar si mult mai usor de gestionat.
Implementarea acestor noi canale de distributie a fondurilor de investitii poate creste interesul investitorilor straini prin usurinta cu care pot fi folosite. Prin implementarea lor administratorii pot inlatura barierele de timp si de distanta. Dupa parcurgerea procedurilor legale pentru folosirea noilor metode de realizare a investitiilor investitorii autohtoni si straini pot face operatiuni de oriunde poate fi folosit telefonul sau exista o conexiune la internet.
Din experienta societatilor de servicii de investitii financiare (SSIF-uri) prezente pe piata din Romania, administratorii care vor miza pe aceste canale alternative si in special pe internet vor castiga cota de piata pe termen lung. Desi nu a trecut foarte mult de la recentele schimbari legislative care permit utilizarea acestor canale alternative de distributie unele SAI-uri au facut primii pasi.
Pentru a avea acces la subscrierea prin telefon sau prin internet, investitorii trebuie sa urmeze procedurile legale care de obicei presupun semnarea unor contracte pentru investitiile la distanta.
Subscrierile online se adreseaza investitorilor dinamici, care vor sa aiba acces la informatii in timp real si care de obicei nu au timpul necesar deplasarii la sediul administratorului pentru realizarea operatiunilor. Investitorii care apeleaza la serviciile online sunt de obicei persoane tinere si care doresc o mai mare mobilitate a procesului investitional.
Intercapital Investment Management, societate de administrare a investitiilor detinuta de Intercapital Invest, ofera investitorilor pe langa subscrierile la sediu si posibilitatea de a subscrie prin telefon dar si prin internet. Serviciul de operatiuni prin internet,
iFond Online, a fost lansat de curand si vine in intampinarea investitorilor care prefera sa realizeze operatiunile de investitie prin internet.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News