Petrom a incheiat trimestrul II din 2010 cu un profit net de 718 milioane lei. Rezultatul este net superior fata de cel din perioada similara a anului trecut. Comparativ cu primul trimestru al acestui an, profitul a scazut insa cu 11%, din cauza volumelor de productie mai mici.
Vanzarile consolidate ale grupului Petrom au fost de 4,4 miliarde lei in trimestrul II al acestui an, cu 11% mai mari decat cele inregistrate in trimestrul I. Cresterea s-a datorat majorarii pretului la produse si a cantitatilor vandute in segmentul Rafinare si Marketing (R&M).
Cu toate acestea rezultatul din exploatare (EBIT) a cunoscut o scadere de 23% (de la 947 milioane lei in trimestrul I la 728 milioane lei in trimestrul II). Evolutia a fost cauzata atat de reducerea marjei brute cu 5%, cat si de majorarea cheltuielilor de exploatare si distributie.
In segmentul de explorare si productie (E&P), costurile de productie la nivel de grup au crescut, in principal, ca urmare a volumelor de productie mai mici. In Romania, costurile de productie au crescut cu 3% la nivel trimestrial. Productia de titei, gaze si condensat la nivel de grup s-a redus cu 1%, pe fondul scaderii productiei din Romania.
“In E&P, productia s-a situat sub nivelul inregistrat in T2/09, deoarece declinul natural al productiei de titei si gaze din Romania nu a fost compensat integral de productia noilor sonde forate si cea aditionala obtinuta prin programul de reparatii capitale la sonde”, a precizat directorul general executiv al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
Rezultatul financiar a fost de 133 milioane lei – cu mult peste cel din trimestrul anterior – ca urmare a impactului pozitiv al cursului de schimb. In aceste conditii, profitul net dupa interesul minoritar (adica profitul net repartizabil actionarilor societatii-mama) a fost de 718 milioane lei, cu 11% mai redus decat cel din trimestrul I al anului.
In perioada urmatoare, conducerea companiei intentioneaza sa puna accent pe managementul costurilor, pentru a contracara efectele nefavorabile ale mediului economic.
In segmentul E&P, eforturile investitionale se vor intensifica in partea a doua a anului, astfel incat activitatea de exploatare sa inregistreze o crestere in 2010 fata de 2009. Programul de foraj de explorare pune accent pe sapare de 11 sonde de explorare si evaluare, cu accent pe prospectiunile mai extinse si cu impact mai puternic, situate in zone la adancimi mai mari, neexplorate. In rafinare, Petrom va optimiza importurile de titei, urmand sa opereze rafinaria Arpechim in functie de evolutia marjelor si a cererii pietei.
In segmentul Gaze si Energie (G&E), Petrom va continua productia centralei electrice de la Brazi si a parcului eolian achizitionat in Dobrogea, estimat a se finaliza in 2011. In plus, pana la sfarsitul acestui an, va fi inchis combinatul Doljchim.
“In plus, vom pregati implementarea majorarii capitalului social pentru care am primit autorizare din partea actionarilor la AGA din 29 aprilie 2010, aliniindu-ne actiunile la initiativa statului de a-si vinde o parte din participatia detinuta in Petrom (11,84%)”, afirma Mariana Gheorghe.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News