Pilonul II de pensii incurca grav socotelile financiare ale Guvernului, astfel ca guvernantii cauta solutii pentru a vira cat mai putini bani in aceasta directie. Atacurile la pensiile private ale romanilor s-au inmultit, in aceasta vara, direct proportional cu disperarea statului de a face rost de bani pentru onorarea avalansei de promisiuni guvernamentale.
Cea mai noua gaselnita in domeniu este cea referitoare la “randamentul Pilonului I” (pensia de stat), mai mare decat cel al Pilonului II (pensia obligatorie adminstrata privat). Autorul enuntului este premierul Mihai Tudose care, in urma descoperirii epocale i-a cerut ministrului Finantelor Publice, Ionut Misa, sa puna la dispozitie calculele potrivit carora s-a constatat acest aspect.
Premierul a descoperit cum se obtine randament fara investitie
„Randamentul este mult mai mare la Pilonul I. Am constatat cu surprindere ca statul e un mai bun administrator la acest lucru”, a tinut sa puncteze prim-ministrul.
Precizarile sefului Guvernului vin dupa ce, in piata, au aparut informatii potrivit carora statul intentioneaza sa taie contributiile la Pilonul II de pensii la 2,5 puncte procentuale, de la 5,1 puncte procentuale in prezent. Participantii la discutii sustin chiar ca, initial, propunerea a fost de reducere la un punct procentual a contributiilor virate la Pilonul II.
Reprezentantii sistemului s-au declarat socati de “descoperirea” premierului, avand in vedere ca banii din Pilonul I nu sunt investiti, ci redistribuiti direct catre cei care primesc pensie de stat in prezent. In concluzie, banii respectivi nu au timpul necesar sa produca randament.
Modificarile ii vor afecta pe beneficiari
In acest context, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a solicitat, in mod public, o intalnire cu premierul Mihai Tudose, pentru a discuta despre analizele statului pe aceasta tema si despre impactul unor eventuale decizii ale Guvernului asupra participantilor la sistem.
"In dorinta de a reprezenta si a proteja interesele tuturor partilor implicate in sistemul de pensii private din Romania, solicitam public primului ministru, cat mai curand posibil, o intrevedere pentru a discuta impreuna rezultatele analizei facute de catre autoritatile statului, precum si impactul pe care l-ar putea avea pentru cei 7 milioane de participanti unele decizii viitoare. De asemenea, in spiritul transparentei si dialogului, rugam sa fie data publicitatii aceasta analiza", a anuntat asociatia, intr-un comunicat de presa.
Totodata, Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF) avertizeaza ca posibilele modificari intentionate de catre Guvern in ceea ce priveste parametri de functionare ai Pilonului II de pensie administrat privat nu pot avea decat efecte negative, atat pentru contribuabili, cat si pentru restul economiei.
„Fondurile de pensii private obligatorii au avut o contributie semnificativa la dezvoltarea pietei de capital autohtone si la sustinerea economiei romanesti, avand potentialul de a produce aceleasi efecte pozitive si in viitor odata cu cresterea activelor lor. Orice pas inapoi pe calea reformei sistemului de pensii nu poate avea decat efecte negative asupra succesului scontat al acestuia, avand un potential real de a-i pune in pericol sustenabilitatea in viitor si de a produce efecte conexe nedorite, inclusiv asupra dezvoltarii pietei de capital din Romania”, se arata intr-un comunicat transmis de asociatie.
Anterior, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a transmis ca Pilonul II de pensii este solid, cu randamente pozitive, reflectate si de analiza evolutiei pietei pensiilor private la 30 iunie 2017.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News