top banner

Ce comisioane platesc participantii in cazul fondurilor de pensii private facultative?

23 Februarie 2018 | Autor: Conso

Faptul ca romanilor le lipseste cultura economisirii nu mai pare a fi la fel de valabil ca in urma cu cativa ani. Depozitele bancare ale populatiei au atins maxime istorice pe finalul anului trecut. Cu toate acestea, putini sunt dispusi sa aleaga alte variante de economisire, cum ar fi o pensie privata facultativa.
Desi astfel de produse exista pe piata romaneasca de peste 10 ani, administratorii nu au reusit sa atraga decat aproximativ 500.000 de participanti la Pilonul III, care au ajuns sa detina active nete de circa 2 miliarde de lei.
In acest context, o stimulare a accesarii unor astfel de produse pare a fi necesara. Autoritatile au acordat, deja, deducere pentru o pensie privata, in limita a 400 de euro pe an pentru participantii la sistem.
In directia cresterii atractivitatii acestei forme de economisire actioneaza si BCR Pensii care a anuntat recent ca, incepand cu 1 iunie 2018, plafoneaza valoarea comisionului din contributiile brute la cel mult 2 lei.
Ce inseamna plafonarea comisionului?
“Comisionul aplicabil va ramane la 3%, dar nu va depasi 2 lei, indiferent cat de mare este contributia bruta a participantilor”, se arata intr-un comunicat al administratorului fondului de pensii Pilonul III, BCR Plus.
Conform documentului, principalele venituri ale administratorilor de fonduri de pensii facultative provin din doua tipuri de comisioane: cel din contributia bruta platita de participant (plafonat la 5% prin lege) si cel din valoarea activelor fondului (plafonat la 0,2% prin lege).
“Modificarea se refera la primul comision, cel din contributia bruta, care se calculeaza, in prezent, prin aplicarea unui procent de 3%. In aceste conditii, pe masura ce contributia este mai mare, si valoarea nominala a comisionului creste la randul ei proportional”, se subliniaza in comunicat.
Schema propusa asigura ca o crestere a contributiilor va fi insotita de o crestere a valorii comisionului doar pana la un punct, dupa care se va opri.
Noua schema valabila BCR Pensii incepand cu 1 iunie 2018 va face, spre exemplu, ca pentru o contributie bruta de 150 de lei, cei 2 lei comision sa reprezinte doar 1,33% din contributie (in loc de 3%), iar in cazul unei contributii brute totale de 300 de lei (plata efectuata de catre angajator intr-o singura transa, din care 150 de lei fiind suportati de catre angajator si 150 de lei de catre angajat), procentul sa scada si mai mult, pana la nivelul de 0,66%.
Ce comisioane se practica in piata?
Comisionul procentual perceput de BCR Pensii pentru contributiile brute ale participantilor la Pilonul II, de 3%, este aproape cel mai redus din piata, fiind depasit doar de cel perceput de BRD Medio (2,95%), potrivit datelor APAPR.
In schimb, fondurile NN Activ Pensia Mea Certinvest si Stabil Generali percep un comision de 5%, maximul admis de lege.
Comisioane aproape de cel maxim, de 4,95%, sunt percepute si participantilor la fondurile AZT Moderato si AZT Vivace.
In ceea ce priveste comisioanele din valoarea activelor fondului, pe primul loc, cu cele mai mici procente percepute clientilor, se afla Raiffeisen Acumulare, cu 0,15%, iar la polul opus se afla AZT Vivace cu 1,5%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia