In primul rand, ar trebui sa stiti ca tratamentul din punct de vedere al contributiilor sociale variaza in functie de incadrarea juridica a contractului pe care il aveti semnat pentru inchierea asigurarilor, dar si de alti factori precum veniturile pe care le mai obtineti, perioada de somaj, calitatea de asigurat facultativ in sistemele de asigurari sociale de pensii, somaj si sanatate.
Recomandam sa verificati incadrarea juridica a contractului dumneavoastra precum si a activitatii desfasurate (contract comercial, contract civil, activitate independenta, etc).
Pentru simplificare insa, distingem in continuare doua dintre situatiile posibile in care v-ati putea afla:
1. In cazul in care desfasurati aceasta activitate ca persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati independente:
Contributia la asigurarile sociale (pensie)
· Optionala, pentru perioada in care veti mai beneficia de indemnizatia de somaj. Nu aveti obligatia sa contribuiti la sistemul public de pensii, legea exceptand obligativitatea asigurarii in cazul in care se plateste deja o contributie in virtutea calitatii de somer.
Contributia la asigurarile sociale de somaj
· Optionala, insa venitul lunar pentru care ati dori sa va asigurati nu ar putea fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara.
Contributia la asigurarile sociale de sanatate
· Obligatorie, in cota de 5.5% aplicabila venitului net obtinut din activitatile independente, iar plata se face trimestrial.
2. In cazul in care veniturile obtinute in baza contractului de mandat pot fi considerate venituri rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului Civil, veti datora:
Contributia individuala de asigurari sociale - obligatorie
Contributia asigurari pentru somaj – obligatorie, daca nu aveti deja incheiat un contract de asigurare.
· Cele doua contributii va vor fi retinute la sursa de catre platitorul de venit (persoana care v-a mandatat)
· Contributia individuala de asigurari sociale de 10.5% si cea de asigurari pentru somaj de 0.5% vor fi aplicate la venitul brut obtinut in baza contractului, dar la o baza maxima de 9.180 lei (la maxim 5 ori salariul mediu brut pe economie). In aceasta situatie, contributia maxima ar fi de aproximativ 1.010 lei pe luna.
Contributia la asigurarile sociale de sanatate
· Optionala pentru perioda in care veti mai beneficia de indemnizatia de somaj si cu conditia ca pentru veniturile obtinute in baza contractului de mandat sa va fi exercitat optiunea ca platitorul veniturilor sa va retina la sursa impozitului pe venit de 16%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News