top banner

Cine ne plateste pana la urma pensia?

24 Septembrie 2014 | Autor: Cristian Dogaru

Un recent sondaj ING Pensii vrea sa scoata in evidenta lipsa de responsabilitate a viitorilor pensionari in legatura cu sursa veniturilor acestora la pensie. Culmea, desi majoritatea refuza sa isi ia soarta in propriile maini si sa filtreze fondurile private in functie de performante, la o privire mai atenta chiar au dreptate raspunzand „altcineva este responsabil”, cel putin in acest moment.
Sondajul, efectuat pe un esantion reprezentativ la nivel urban de 1000 persoane, cu varste intre 18-45 ani, asigurate in sistemul pensiilor private obligatorii, scoate in evidenta faptul ca „unul din doi respondenti apreciaza ca „altcineva” este principalul responsabil pentru a le asigura veniturile de care vor avea nevoie dupa momentul pensionarii - 37% considera ca principal responsabil statul, 11% angajatorul iar 3% familia”.
O atitudine ce denota, in opinia autorilor studiului „lipsa de implicare a persoanelor care au dreptul legal de a detine o pensie administrata privat in alegerea informata si deliberata a fondului la care participa”.
Totusi, avand in vedere ca marea majoritate a activelor (peste doua treimi) detinute de fondurile de pensii administrate privat sunt plasate in titluri de stat, pana la urma tot statul este principalul responsabil de plata pensiilor asiguratilor si de valoarea acestora, deci respondentii care au raspuns asa au dreptate.
Asta ca sa nu ne gandim ca in cazul unor deficite bugetare scapate de sub control, nici n-ar fi exclus ca actualii pensionari „privati” sa redevina „de stat” prin nationalizarea totala sau partiala a pensiilor private (vezi de pilda modelul polonez), ceea ce ar face ca 37% dintre respondenti sa se dovedeasca de-a dreptul vizionari peste ani.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia