Prospectul simplificat a fost introdus in urma cu 2 ani pentru a ajuta participantii fondurilor de pensii sa inteleaga mai usor schema de functionare a fondurilor. Unii administratori folosesc acest prospect pentru a omite informatii cheie, cum ar fi nivelul comisioanelor percepute clientilor.
Prospectul schemei de pensii prezinta modul in care banii clientilor vor fi administrati. Aici sunt prezentate elemente cheie, precum politica de investitii, riscurile asumate, modul in care se platesc contributiile, dar si comisioanele asociate.
Prospectul simplificat, un proiect esuat
Initial, exista un singur prospect, care era un document ce consta, de regula, in 10-15 pagini, dar care poate trece si de 25 de pagini. Evident, multe dintre articolele din prospect se refera la prevederi generale, care plictisesc rapid participantii.
In 2010, Comisia de Supraveghere (CSSPP) a dorit sa simplifice acest document, pentru a-l face mai usor de citit. Astfel, s-a emis o noua norma prin care administratorii fondurilor au fost obligati sa intocmeasca si un prospect simplificat.
Scopul urmarit era ca acest prospect sa prezinta informatii concise, astfel incat sa permita clientilor si potentialilor clienti sa inteleaga mai usor modul de functionare a schemei de pensii.
In realitate, nu s-a schimbat mare lucru, deoarece documentele au ramas la fel de stufoase si pline de termeni tehnic, care sunt dificil de inteles de catre publicul larg.
Cel mai grav este insa ca unii administratori au folosit aceasta procedura de simplificare a prospectului pentru a omite elemente esentiale pentru participanti: COMISIOANELE.
Comisioanele nu mai sunt la vedere!
Conform normelor emise de CSSPP, una din obligatiile administratorilor este “enumerarea comisioanelor si taxelor suportate din contributii si din activ net” in cadrul prospectului simplificat. Iar unii administratori au procedat ad-literam: au mentionat lista comisioanelor, insa nu au precizat valoarea lor.
De exemplu, prospectul simplificat la schemei de pensii facultative BRD Medio are 20 pagina fata de 26 de pagini cat are prospectul detaliat. Unul din mijloacele prin care s-a obtinut aceasta comasare a fost eliminarea comisioanelor, care se intindeau pe aproape 3 pagini.
In
prospectul simplificat, adminstratorul BRD Pensii Private scuteste clientul sa mai citeasca valoarea acestor comisioane. Capitolul este sugestiv intitulat “Nivelul si structura cheltuielilor fondului de pensii”! Aici insa clientul afla doar denumirea lor: comisioane de administrare, tranzactionare, depozitare, audit, bancare etc. Nivelul lor nu e precizat nicaieri in prospectul simplificat.
Un alt caz in care prospectul simplificat este utilizat pentru a ascunde comisioanele este la
fondul de pensii facultative Stabil, administrat de Generali Pensii Private. In acest caz, prospectul simplificat nici macar nu enumera comisioanele percepute. Pur si simplu, nu se mai spune nimic de comisioane.
In momentul aderarii la un fond de pensie privata, adminstratorul are obligatia de a prezenta clientului doar prospectul simplificat. In aceste cazuri, singurul mod in care clientul se poate informa corect este daca solicita prospectul detaliat. Acesta se furnizeaza insa doar la cererea expresa a clientilor si nu din oficiu.
Mai trebuie spus ca aceste prospecte au primit avizul din partea CSSPP, autoritatea care ar trebui sa supravegheze ca administratorii fondurilor de pensii respecta cadrul legal.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News