top banner

Contribuim la pensia privata. Dar cu ce ne vom alege?

17 Octombrie 2013 | Autor: Marius Serban

Documentele oferite participantilor de catre fondurile de pensii nu fac decat sa descrie drepturile si obligatiile partilor, in loc sa ofere informatii utile, pentru a ajuta persoanele sa isi dimensioneze corect venitul la pensie.
Sistemul de pensii private a mutat responsabilitatea de umerii statului pe cei ai populatiei. Astfel, consumatorii sunt fortati sa plateasca contributii la fondurile de pensii, daca vor sa aiba o pensie decenta.
Platim contributii fara un scop precis
Cat de mult trebuie sa contribuie o persoana pentru a-si asigura venitul dorit, nimeni nu stie.  Populatia este obligata sa contribuie la Pilonul II de pensii private, dar nu are nicio idee cu privire la suma pe care ar putea sa o incaseze in final.
Acelasi lucru se intampla si cu fondurile de pensii facultative. Persoanele sunt incurajate sa contribuie in vederea unor venituri suplimentare la pensie, dar nu exista niciun fel de informatie care sa-i ajute sa isi dimensioneze corect efortul financiar.
Astfel, poti ajunge in situatia in care contribui la pensia de stat, la un fond de pensii obligatorii si la un fond de pensii facultative si te trezesti cu o pensie de nimic.
Din aceasta perspectiva, Autoritatea de Supraveghere Financiara are o raspundere importanta, deoarece misiunea sa este atat sa reglementeze si sa supravegheze sistemul de pensii private, cat si sa protejeze interesele participantilor.
Autoritatile europene trag un semnal de alarma
La nivel comunitar, Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) incurajeaza statele membre sa adopte schimbari radicale in privinta modului in care informatiile sunt furnizate de catre fondurile de pensii.
Prospectele si scrisorile de informare anuale au acum  ca principal scop descrierea drepturilor si obligatiilor legale si nu acorda atentie nevoilor concrete ale participantilor. Un raport publicat de EIOPA pe aceasta tema arata ca aceasta abordare nu este suficienta. Consumatorii au nevoie, in primul rand, de “informatii cheie”.
Proiectia venitului la pensie, o solutie practica
De exemplu, faptul ca primim anual o scrisoare cu privire la soldul acumulat, nu ne ajuta sa ne planificam mai bine viata la pensie. Suma respectiva trebuie tradusa pe intelesul oamenilor, sub forma unei proiectii care sa precizeze ce venituri am putea obtine la pensie.
In acest fel, un consumator neavizat va putea afla daca trebuie sa contribuie mai mult la fondul de pensie sau dimpotriva, ar putea sa plateasca mai putin. Aceste proiectii se pot face in baza unor ipoteze, stabilite de autoritatile de supraveghere.
Eventualele dificultati tehnice pentru realizarea acestor proiectii nu reprezinta o scuza. In Italia, fondurile de pensii sunt obligate sa ofere proiectii atat la aderarea participantilor, cat si in scrisorile anuale. De asemenea, in Suedia, participantii obtin online informatii cu privire la veniturile din pensia privata, in functie de diverse scenarii.
Prin urmare, nu exista o bariera tehnica pentru a dezvolta proiectii si la noi, astfel incat participantii sa isi poata planifica in mod adecvat veniturile la pensie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia