top banner

Contributiile la Pilonul II, inghetate doua luni

16 Decembrie 2016 | Autor: Conso

Guvernul sacrifica, din nou, pensiile private. Executivul a adoptat o Ordonanta de Urgenta prin care ingheata contributiile la pensiile obligatorii, administrate privat, (Pilonul II) pentru primele doua luni ale anului viitor la nivelul din 2016. Astfel, in 2017, acestea raman la 5,1% puncte procentuale din contributiile la sistemul public.
In 2017, transferurile de la sistemul public de pensii catre fondurile administrate privat ar fi trebuit sa creasca cu 0,9 puncte procentuale, insa actualul Guvern a lasat decizia in seama viitorului Executiv.
Inainte de ultima sedinta a actualului Cabinet, proiectul de ordonanta stabilea ca transferurile catre fondurile de pensii private obligatorii vor fi majorate totusi, anul viitor, cu 0,4 puncte procentuale, astfel incat sa ajunga la 5,5%. Insa, dupa sedinta, Guvernul a anuntat ca, in perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2017, va fi mentinuta cota de contributie la Pilonul II de pensii la nivelul anului 2016, rspectiv 5,1%.
Transferurile ar fi trebuit sa ajunga la 6% inca din  2016
La finalul anului trecut, acelasi Guvern lua decizia de a majora contributia la Pilonul II cu doar 0,1 puncte procentuale, la 5,1%, desi operatorii din piata asteptau o crestere de un punct procentual, pentru a se ajunge la nivelul de 6% stabilit de Lege.
Ministrul Finantelor a motivat, la acea vreme, decizia prin faptul ca sunt necesare economii pentru a putea implementa, de la 1 ianuarie 2016, noul Cod fiscal, care cuprinde o serie de reduceri de taxe.
Astfel, contributiile la pensii private nu vor ajunge nici anul viitor la nivelul maxim de 6 puncte prevazut in lege. Acest nivel ar urma sa fie atins abia in 2018, daca viitorul Guvern nu va decide o noua amanare.
Conform graficului privind majorarea contributiilor la Pilonul II, din 2008 pana in 2016 acestea ar fi trebuit sa creasca de la 2% (contributia initiala) cu cate 0,5 puncte procentuale anual. Insa in 2009, Guvernul de la acea vreme a decis inghetarea contributiilor, pentru un an, din cauza crizei.
Toate guvernele care au urmat au promis ca vor recupera cele 0,5 puncte procentuale pe parcurs, insa nu numai ca nu au reusit, dar cel actual a decis doua noi amanari.
Cat au strans romanii in contul de pensie privata?
La jumatatea acestui an, in sistemul de pensii Pilonul II erau inregistrati 6,68 milioane de participanti, dintre care 6,53 milioane participanti activi. Insa dintre acestia, in iunie 2016, doar 3,98 milioane (59,54% din totalul participantilor) au si incasat contributii.
La acea data, valoarea medie a unui cont era de 4.228 de lei (935 de euro), in crestere anuala de 21,7% si cu 9,48% fata de decembrie 2015. 
Astfel, 4,83 milioane de participanti inregistrau sume in cont de pana la 5.000 de lei (73,84%), valoarea contului pentru 1,03 milioane de persoane era cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei (15,74%), iar pentru 0,68 milioane de persoane – peste 10.000 de lei (10,42%)
In cazul celor 3,19 milioane de participanti, care au inceput sa contribuie inca de la inceputul Pilonului II, in mai 2008, valoarea medie a contului a ajuns la 6.225 lei (1.377 euro).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia