top banner

Criza financiara a agravat problemele sistemelor de pensii in toata Europa

07 Iulie 2010 | Autor: Marius Serban

Pe langa efectul imbatranirii populatiei, situatia sistemelor de pensii a fost agravata in mod serios de criza economica si financiara, avertizeaza Comisia Europeana in raportul de consultare pe tema pensiilor. Consultarile vor dura pana in noiembrie 2010, dupa care Comisia va propune cele mai bune cai de actiune la nivel comunitar.
Criza a demonstrat ca sistemele de pensii sunt interdependente si sunt expuse la aceleasi riscuri. Indiferent ca este vorba de un sistem public sau privat, toate sunt afectate de cresterea somajului, diminuarea cresterii economice, majorarea datoriei nationale sau fluctuatiile de pe pietele financiare, factori care ingreuneaza misiunea sistemelor de a oferi pensiile promise.
Schemele private ajuta la atenuarea presiunilor bugetare pe care le exercita pensiile de stat. Pe de alta parte, o dependenta prea mare fata de sistemele private are costuri fiscale, din cauza practicilor de a oferi stimulente fiscale pentru a incuraja contributiile la fondurile de pensii private.
Cum multe state membre incearca sa-si reduca deficitele bugetare, unele dintre ele au inceput sa reconsidere eficienta acestor costuri fiscale. Dupa ce o parte din contributiile sociale au fost directionate catre fondurile de pensii, au fost cazuri - asa cum s-a intamplat si la noi - cand cresterea contributiilor a fost stopata sau chiar redusa.
Deficitele bugetare vor atarna greu in urmatorii 10 ani
Avand in vedere dezechilibrele bugetare foarte mari, Comisia Europeana apreciaza ca in urmatorii 10 ani, statele vor fi nevoite sa faca fata unor constrangeri fiscale importante. Costurile vor fi suportate nu de catre generatia actuala de pensionari - ale caror venituri sunt garantate la nivelul prezent de sistemele publice - ci de viitorii pensionari.
Pe pietele dezvoltate, unde sistemele de pensii private functioneaza de mai multi ani, fondurile de pensii au fost puternic afectate de criza. In 2008, investitiile lor au pierdut in jur de 20% din valoare. In plus, mai multe fonduri de pensii ocupationale au ajuns in situatia de a nu-si putea onora obligatiile. In 2009, fondurile de pensii au recuperat o parte din pierderile suferite, insa multe dintre ele raman la un nivel al solvabilitatii sub minimul impus de lege, arata Comisia Europeana.
Efectul crizei financiare asupra fondurilor de pensii a fost diferit de la o tara la alta, factori precum cadrul legislativ si strategia de investitii, avand un rol important in explicarea diferentelor observate. Pierderile au depins de modul in care strategia de investitii a permis absorbtia socurilor si cat de bine este distribuit riscul intre administratori si participanti.
Criza a scos in evidenta si faptul ca persoanele care si-au pierdut locul de munca si care raman in somaj o perioada lunga de timp vor fi puternic afectate in momentul pensionarii. Una din provocarile sistemelor de pensii este sa asigure pe viitor un nivel adecvat al veniturilor si pentru persoanele aflate in astfel de situatii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia