Comisia de Supraveghere propune majorarea accelerata a contributiilor la fondurile de pensii obligatorii, pentru a creste sansa populatiei de a beneficia de un venit decent la pensie. Conform planului propus, nivelul contributiilor ar ajunge sa reprezinte 8% din salariul brut in 2016, cu 2 puncte procentuale mai mult decat in scenariul actual.
Sumele acumulate de populatie la fondurile de pensii private obligatorii se apropie de pragul de 1 miliard de euro. Raportate la produsul intern brut (PIB), valoarea lor nu reprezinta decat 0,5%.
In alte tari, ponderile sunt mult mai insemnate, activele fondurilor ajungand la 4% din PIB in Bulgaria, 5% in Slovacia, 10% in Ungaria sau 14% din Polonia, a semnalat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, in cadrul unei conferinte organizate de Media XPrimm.
“Acest lucru arata ca suntem inca departe de a avea un nivel de contributii care sa asigure pensii decente”, subliniaza Oancea.
Contributia ar putea ajunge la 8% din salariu
Din acest motiv, Comisia intentioneaza sa propuna anul viitor modificarea legislatiei, pentru a permite o crestere mai accelerata a contributiilor.
In prezent,
valoarea contributiei platite de un participant reprezinta 2,5% din salariul brut. Procentul urmeaza sa creasca gradual pana in 2016, cand va urca la 6% din salariu.
CSSPP propune acum ca, pana in 2016, nivelul contributiilor sa ajunga la 8% din salariul brut. In acest scenariu, contributiile s-ar majora la 3% in 2011, iar dupa acest an, ele ar creste cu 1 punct procentual pe an.
Oancea spune ca deficitul bugetar creat prin redirectionarea contributiilor de la sistemul public la cel privat se va putea acoperi fie prin venituri obtinute din privatizari, fie prin emisiuni de titluri de stat, care ar putea fi achizitionate chiar de fondurile de pensii.
Presedintele CSSPP a mentionat ca ar fi de dorit o majorare a contributiilor chiar si pana la 10% din salariu, daca s-ar putea gasi resurse suficiente pentru acoperirea deficitului bugetar.
Stimulente pentru pensiile facultative
Si in zona pensiilor facultative, CSSPP doreste sa impulsioneze majorarea contributiilor, avand in vedere ca numai 200.000 de persoane au aderat la aceste fonduri.
O alta masura propusa este eliminarea limitei maxime pentru
contributiile la fondurile facultative, plafonate acum la cel mult 15% din venitul brut al salariatului. Astfel, persoanele mai in varsta – care au la dispozitie o perioada mai scurta pentru a face contributii – vor avea ocazia sa acumuleze mai multi bani la fonduri, pentru a obtine in final o pensie adecvata.
Iesirea la pensie trebuie planificata din timp
O componenta esentiala a sistemului de pensii private este si educarea populatiei. “Pentru ca acest sistem sa genereze incredere, trebuie sa intensificam educarea si informarea financiara, deficitara nu numai in Romania, ci in intreaga lume”, afirma Oancea.
Avand in vedere ca sistemul de pensii private transfera o parte din riscuri asupra participantilor, populatia trebuie sa inteleaga ca fara un plan de iesire la pensie, sistemul public nu va avea capacitatea de a-i oferi un standard de viata decent, a precizat Mircea Oancea.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News