CSSPP doreste sa oblige administratorii fondurilor de pensii sa publice structura detaliata a investitiilor, pentru a creste gradul de informare al participantilor. Conso.ro este prima publicatie financiara care a semnalat imposibilitatea clientilor de a obtine detalii cu privire la investitiile fondurilor.
In septembrie 2010, Conso.ro a semnalat in premiera faptul ca participantii la fondurile de pensii nu pot afla informatii detaliate despre investitiile fondurilor, atragand atentia asupra
dezvantajelor implicate de aceste practici.
Mai mult, Conso.ro a aratat cum cel mai mare administrator de fonduri de pensii din Romania –
ING Pensii – isi justifica decizia fata de proprii clienti de a nu oferi acces la aceste informatii.
La nivel international,
practica uzuala era insa diferita, multe state impunand administratorilor sa prezinte in mod regulat, informatii detaliate despre investitiile efectuate, atat pentru clientii existenti, cat si pentru cei potentiali. Aceste cerinte ar putea fi in scurt timp obligatorii si pentru fondurile de pensii private din Romania.
Portofoliile vor puse la microscop
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a lansat in dezbatere publica, doua proiecte de norme – unul pentru Pilonul II si altul pentru Pilonul III – care abordeaza frontal problema informatiilor despre portofoliul de investitii.
In forma propusa, administratorii vor fi obligati sa publice situatia detaliata a investitiilor, evidentiind in mod distinct fiecare detinere pentru toate tipurile de investitii. Mai precis, populatia va putea afla in ce tipuri de actiuni, obligatiuni sau titluri de stat a investit fondul si ce pondere are fiecare detinere in portofoliu.
Aceste informatii vor fi disponibile de doua ori pe an: pentru portofoliul existent la finele anului si pentru portofoliul existent la sfarsitul lunii iunie.
Cu ajutorul acestor date, participantii vor avea o imagine mai clara asupra investitiilor efectuate de fond, deoarece vor putea afla valoarea intrinseca a unitatilor de fond pe care le detin.
Rapoartele anuale devin cu adevarat utile!
O alta masura propusa de CSSPP este impunerea unui standard minim de informare in cazul rapoartelor anuale. In trecut, administratorii au profitat de lipsa unui cadru legal strict pentru a include informatii saracacioase in rapoartele anuale. In cele mai multe cazuri, aceste rapoarte cuprindeau doar bilantul contabil si date statistice privind evolutia activelor, astfel ca participantii nu aflau mare lucru din ele.
Prin normele propuse de CSSPP, rapoartele anuale vor contine obligatoriu cel putin urmatoarele informatii:
- Principiile investitionale ale schemei de pensii si rezultatele aplicarii ei
- Riscurile financiare si modul de gestionare al acestora
- Costurile de administrare, defalcate pe categorii
- Politica de investitii pe fiecare componenta si rezultatele aplicarii ei
- Portofoliul detaliat de investitii.
In felul acesta, participantul va putea obtine explicatii mai detaliate din partea administratorului cu privire la investitiile efectuate si strategia urmarita, dincolo de simpla prezentare a unor tabele cu multe cifre.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News